A napokban jelentette be a Facebookon Mark Zuckerberg, hogy ő és a felesége, Priscilla úgy döntöttek, 25 millió dollárt ajánlottak fel az ebola elleni küzdelemre az amerikai járványügyi hatóság részére.

A főleg Nyugat-Afrikát sújtó ebola-járvány már túlnőtt a kontinensen: nemrég két dallasi ápolónő is megfertőződött, illetve több, európai repülőtéren is speciális vizsgálatok elvégzését rendelték el, amivel megpróbálják kiszűrni az ebolás utasokat.

Amikor kedden Mark Zuckerberg közölte, hogy a feleségével 25 millió dollárral segítik az amerikai járványügyi hatóságot, a bejegyzés alatt valaki azt kérdezte, hogyha az amerikai GDP 17 trillió dollár, akkor ugyan miért pont neki, személy szerint kell milliókkal támogatnia az ebola elleni harcot?

A Facebook-alapító nem hagyta szó nélkül a megjegyzést – írja a Business Insider. Válaszát azzal kezdte, hogy mindannyiunknak a felelőssége, hogy ott segítsünk, ahol látjuk, hogy szükség van ránk. Hozzátette, hogy az az egyik legnagyobb probléma, hogy a legtöbb ember – köztük az állami vezetők is – nem veszik észre, hogy “kritikus fordulópont előtt vagyunk”. “Könnyű azt mondani, hogy az ebolában még így is kevesebben halnak meg, mint más betegségekben, illetve csak más országokat érint, minket nem, de ha hamarosan nem sikerül az ellenőrzésünk alá vonni a járványt, akkor olyan mértékben el is terjedhet, ami akár évtizedekig is problémákat okozhat nekünk” – fogalmazott.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-open-hand-raised-stop-ebola-sign-painted-multi-purpose-concept-isolated-white-background-image39354468

Mark Zuckerberg azt is megírta, hogy ezzel az egyszeri, 25 millió dolláros segítségnek köszönhetően talán sikerül időben kellően felvérteznie magát a járványügyiseknek. Ami tulajdonképpen elég csekély összeg, ha azt vesszük, hogyha nem tudják időben megállítani a járványt, akkor azon felül, hogy rengeteg emberélet áldozatul eshet, a későbbi költségek millárdos nagyságrendűre rúghatnak majd – tette hozzá.

Ugyanezekben a napokban egyébként arról is lehetett olvasni Zuckerberg nagylelkűsége mellett, hogy a Facebook-vezér több mint 100 millió dollárért vásárolt telket a Hawaii-szigeteken. Úgy tudni, rögtön két telket is vásárolt, amik együttesen 300 hektárosak, és közvetlenül egymás mellett vannak.

Sajtóértesülések szerint a birtokon 800 méteres strand és cukornádültetvény is található. Állítólag az eladó a helyi Honda-kereskedések tulajdonosa, Jim Pflueger volt.