Amikor egy közösségi oldalra sztár, vagy elismert személy beregisztrál, az általában hatalmas rohamot szokott kiváltani. Így történt ez a héten Stephen Hawking esetében is, a híres fizikus a Weibo oldalon hozta létre saját profilját.

A Mashable cikke szerint a Twitterhez hasonló, azonban elsősorban Kínán belül működő Weibo közössége élénken fogadta Hawking első (és idáig egyetlen) posztját. Hat óra alatt 1 millió követője akadt, illetve azóta már közel 3,5 milliónál jár.

stephen-hawking-weibo

A mozgásában régóta korlátozott tudós kedden közzétett bejegyzésében üdvözli a kínaiakat, majd feleleveníti, hogy legutóbb 2006-ban járt Pekingben, illetve 1985-ben lehetősége volt átvonatozni az országon. Sorait azzal zárja, reméli több információt tud átadni online követőinek, illetve az érkező hozzászólásokból ő maga is tanulhat.

A Weibo poszt angolul és kínaiul került ki, ami arra utal, valószínűleg a jövőben is mind a két nyelvet alkalmazhatja Hawking. Azt, hogy pontosan miről ír majd a kínai közösségi oldalon, egyelőre nem tudni, de valószínűleg a kutatásaival kapcsolatos elméletekből oszt meg részleteket.

A professzor mozgásában olyan szinten korlátozott, hogy hosszú évek óta egy speciális számítógéppel kommunikál. Az arcára rögzített szenzor és a direkt számára kifejlesztett kommunikációs rendszer megjósolja az általa gépelni kívánt szavakat, ezáltal a teljes szöveg 20%-át kell csak ténylegesen leírnia a jelzései segítségével, a többit az intelligens rendszer magától találja ki.