A közönség figyelmét egyre nehezebb fenntartani, ezért egyre több a falatnyi, harapnivaló tartalom, amit a nézők könnyen és gyorsan elfogyaszthatnak. A videó nagyszerű lehetőséget szolgáltat ahhoz, hogy kapcsolatba lépj velük és szórakoztasd őket. Ám nem a rövid tartalmak jelentik az egyetlen utat a sikerhez. A YouTube fiókod speciális mutatóinak használatával minden információt megtalálhatsz, amellyel kiszolgálhatod a közönséged igényeit, amellett, hogy megtudod a választ a kérdésedre: „Milyen hosszúak legyenek a YouTube videóim?” – írja a Business2Community.

How-long-should-your-video-be-stats-on-video-length

Az első lépés a megfelelő hosszúság meghatározásában a YouTube fiókod „Video Manager”, azaz Videókezelő eszközével kezdődik, amely segít megvizsgálni és összerendezni a videóidat.

How-long-should-your-video-be-Most-Recent

Fontos, hogy a „Most Viewed” beállítást használd, hogy a legtöbbször megtekintett videóid spektrumát analizálhasd. A „Megtekintések” elem az egyes videóknál grafikonon mutatja a nézettséget, valamint a megtekintés átlagos időtartamát – így megtudhatod, átlagosan hány percig nézték az adott videót. Ha például a egyiknek alacsony volt a nézettsége és átlagos a megtekintés időtartama, felteheted magadnak a kérdést, hogy az abban lefedett téma megfelelő-e a céged számára vagy ellenőrizheted, jól lett-e optimalizálva a cím, illetve, hogy vannak-e címkéi a videónak.

How-long-should-your-video-be-View-Page

A közönség megtartása

Miután összegyűjtötted a szükséges információkat, itt az ideje közelebbről megfigyelni a közönséged figyelmi görbéjét. Azt kell megvizsgálnod, mennyire képesek a videóid megtartani a nézők figyelmét. Ha összehasonlítod egymás mellett a közönséged figyelmi görbéjét mutató grafikont és az adott videót, látni fogod, hogy melyik az a pont, ahol mondjuk bezárják a videót egy reklám alatt, még mielőtt a videó maga elkezdődne vagy bármely más időpillanatban.

How-long-should-your-video-be-two-videos-comparison

A közönség figyelmi görbéjével kapcsolatban két statisztika van, amellyel számolhatsz: abszolút és relatív. Előbbinél a videód minden pillanatának megtekintéseit láthatod – százalékos arányban mutatja a videó megtekintések számát. A relatív a videó „közönségmegtartási” képességét hasonlítja össze minden más YouTube videóval, amelyek hossza hasonló.

Beszélhetünk még továbbá a forgalom három típusáról: organikus forgalom, videóba ágyazott és a megjelenítési „TrueView” hirdetések. Az organikus forgalom a tényleges, közvetlen felhasználói tevékenység eredménye (keresés egy videóra, csatorna böngészése, kattintás egy ajánlott videóra). A „TrueView” hirdetések fizetett forgalomnak számítanak. A videóba ágyazott típus az, amely a videó kezdete előtt jelenik meg és lehetővé teszi a felhasználónak, hogy 5 másodperc után a tényleges videóra ugorjon. Grafikai megjelenítésében láthatod, hogy meddig nézik a felhasználók a hirdetést – például a végéig vagy csak 30 másodpercig. A megjelenítési „TrueView” hirdetések lejátszását viszont a felhasználó választhatja ki.

A következő lépés, hogy a kis kutatásodat követően, a gyűjtött információk fényében hozz létre nagyszerű videótartalmakat.

Az analitikától a létrehozásig

A videómarketing célja, hogy a tartalmaid révén kielégítsd a közönséged igényeit. Videókészítéshez a következő tippeket érdemes megfogadni:

  • Találj olyan címet, amelyre vagy annak elemeire gyakran keresnek rá mások is!
  • Vágj bele rögtön a témába és ne próbálkozz 6-12 másodperces bevezetésekkel! A nézők minden videó esetében az első 15 másodpercben hajlamosabb leginkább otthagyni a tartalmat (forrás: Google).
  • Tekints el a tölteléktől és fogalmazz pontosan arról, amiről beszélsz!
  • Érdemes lehet befektetni komolyabb készülékbe, amellyel rögzítheted a felvételeidet! Az audió és a videó minősége akkor különösen fontos, amikor a céged brandingjéről van szó, valamint arról, hogy megtartsd a közönséged figyelmét!
  • A videóid a branding olyan szintjét képviseljék, ami még nem túl erőszakos és nem csak az értékesítésről szól!
  • Ha narrátor vagy valamilyen prezentáló személy szerepel a videódban, írj össze egy szövegkönyvet és a megszólalásokat a kívánt videó hosszával összevetve, annak figyelembe vételével véglegesítsd!
  • Mesélj el egy történetet!
  • Használj kommentárokat a videóban, amelyek lehetővé teszik, hogy a néző átugorjon egy-egy ponton benne, amint az alábbi videóban is:

 • Ágyazz be egy videót specifikus kezdő időponttal!