A 2018-as Cambridge Analytica botrány óta mindenki azt várja, hogy megnézhesse rendesen, hogy milyen adataihoz fér hozzá a Facebook, és hogyan tudja ezeket törölni a rendszerből. Most eljött a nagy nap. 

Sokan tudni vélik, hogy a Facebook mindenkit lehallgat, elég csak beszélgetni valamiről, és máris kapja az ember a témába vágó híreket. Most egyértelmű lett, hogy még erre sincs igazán szüksége a Facebooknak, és nem csak akkor figyel, amikor nyitva az oldal. Ha nem fut az alkalmazás, akkor is tudja, hogy a felhasználó milyen cikkeket olvas, hova megy, kivel találkozik, milyen oldalakat néz meg, mit tesz a kosarába online bevásárláskor, vagy hogy mikor küld értesítést a biztonsági kamera. 

A Facebookkal kapcsolatban álló oldalak biztosítják számára az adatokat, olyanok is, ahova a felhasználó soha nem jelentkezett be a Facebook oldalával, nem lájkolta őket a Facebookon, és nem is osztott meg semmilyen információt vagy cikket a témában. 

Az Off-Facebook aktivitás nagyon jól megmutatja, hogy kémkedik utánunk a közösségi oldal, és bár nem lehet teljesen leválni róla, de ki lehet törölni az adatokat, és úgy összességében el lehet gondolkozni, hogy megéri-e ennyi információt önként átadni. Ezen a linken közvetlenül elérhető, és egészen biztos, hogy elsőre sokkolni fog mindenkit, hogy miket talál majd az adatok között, főleg ha a jobb sarokban kattint a Facebookon kívüli adatok kezelése menüpontra. 

Tudnak arról, hogy mikor volt valaki orvosnál, hogy mikről olvas híreket, és még akkor is tudják, hogy mit vett valaki, ha a telefonja be sem volt kapcsolva. És még mielőtt azt hinnénk, hogy ez a Facebook sajátossága, mindenkit el kell keserítenünk, hogy ez nem igaz, sok cég adja el az adatainkat már évek óta különböző partnereknek. Vagyis gyakorlatilag egy reality showban élünk, ahol soha nem kapcsolják ki a kamerákat. 

Forrás: Washington Post