2013 top vírusvideóinak listájára jó pár remek alkotás felkerült. Valószínűleg mindegyikkel vagy az összessel találkoztál az előző évben, de nem árt, ha összegyűjtjük őket egy helyre a nézők megelégedésére. Egyúttal pedig megosztunk néhány tippet és tanulságot is, amelyekkel szolgálnak nekünk és amelyeket Te is bevethetsz saját videó marketing stratégiádban – írja a Business2Community.

1. A Kmart és a humor

A jól megírt humor nagyszerűen működik különösen, ha a közönségedre szabott és megfelelően szállítják. A Kmart pedig azon kívül, hogy összerakott egy vicces reklámot (igazából többet is – lásd: Big Gas Savings és Yo Mama), minden poénba belebújtatott egy adott promóciót is – így nem csak megnevettették a vásárlót, de elérték, hogy emlékezzen az üzenetre is.

2. A Dove és a valódi nők

Tedd emberivé a vevődet! Ez a tanulsága a Dove reklámjának, amelyben valódi nőket szerepeltet és amelynek üzenete milliókat ért el. Te is „használj” igazi ügyfeleket, mesélj történeteket, mutass be esettanulmányokat és ossz meg hiteles idézeteket és ajánlásokat!

Ezen kívül pedig hass az érzelmekre! A Dove nem félt a kampányában kihasználni az érzelmeket az erős üzenet közvetítése érdekében. A videó erőteljes médium lehet az olyan történetek, koncepciók és ötletek megosztásában, amelyek erős érzelmeket is váltanak ki. Ha ez a saját üzletednél is beválhat, ne légy szégyenlős és alkalmazd a technikát az online videóidban!

3. A HelloFlo és a legmenőbb táborozó kislány

Mesélj el remek történeteket, ahogyan ez a videó is teszi! Azért volt olyan sikeres, mert szuper a mese, humoros és egy gyakran kínos, mégis teljesen normális hétköznapi jelenetet fest elénk – ráadásul nem is lehetne tökéletesebb megoldás a termék pozicionálására.

Célozd meg a vevőt! A HelloFlo videójának egy kislány a főszereplője, ami különlegessé teszi a felvételt az ilyen típusú termékek piacán, s ez pedig a hasonló lánykák szüleinek is épp úgy megtetszik. Ismerd a célközönséged és keress egy egyedi módot, hogy megcélozd az online videóidban és hirdetéseidben!

4. Tehát mit mond a róka?

Nem az a cél, hogy a videó virális legyen. Sokszor lehet hallani, hogy valaki vírusvideót készít, de a legtöbb szakértő megmondhatja, hogy valódi virális videót összerakni igen bonyolult. Helyette legyen az a célod, hogy meglepd és szórakoztasd a nézőidet. A rókás videó készítői például így fogalmaztak: „Nem a következő slágerre hajtunk. Csak olyan dolgot csinálunk, ami szerintünk vicces.” Épp ezért vannak az üzletben.

5. Harlem Shake

2013 bizony a Harlem Shake őrülettel kezdődött, ha még emlékszel rá. Mit tanulhatunk belőle? A videók is lehetnek mémek, amelyek ugyanis remek lehetőséged adnak arra, hogy a vállalatok is kivegyék a részüket a popkultúrából és szórakoztassák a rajongóikat online. Ilyenek voltak a Harlem Shake videók is – kisebb és nagyobb cégek egyaránt éltek a lehetőséggel. Tartsd szemmel, mi történik a popkultúrában, majd az aktuális mémeknek és trendeknek megfelelően készíts videókat, és lazítsd fel egy kis szórakozással a videós repertoárodat!

Bónusz: Egy sötétben is világító Harlem Shake videó

Ez csak néhány top vírusvideó 2013-ból. Neked melyik volt a kedvenced? Milyen tanulságokat vontál le a videókból?