A hazai internetes kereskedelem is kezd a mobilos vásárlás felé kezd tolódni: a felhasználók mobilról böngészik az ajánlatokat, de az asztali gépen nyomnak rá a vásárlás gombra – olvasható a GKI Digital és a Bónusz Brigád sajtóközleményében.

A GKI felmérése szerint a magyar online kiskereskedelem forgalma 2014-hez képest közel megduplázódott, az online piac 18 százalékkal növelte bevételeit, így a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 4,3 százaléka származik internetes értékesítésből. A dinamika viszont lassul, a tavalyi bővülést már nagyobb mértékben magyarázta a vásárlási gyakoriság növekedése. A felmérés szerint 2013-ban egy aktív vásárló még csak 9 alkalommal vásárolt a neten, de 2017-re már 11,2-re nőtt ez az arány. Ezzel együtt az online vásárlói bázis közel 7 százalékkal nőtt, így jelenleg 3 millió fő körül van a neten vásárolók száma.

A magyarok zöme mobilon böngészik, de laptopon vásárol – Forrás: Pexels

A vásárlók viszont mobilról inkább csak böngészik a termékeket és szolgáltatásokat. A Bónusz Brigád esetében a leginkább mobilról látogatott kategória a termékajánlatok, ahová majdnem stabilan a látogatók 70%-a érkezik okostelefonról. Továbbá az utazásokat és a szolgáltatásokat kínáló kategóriákban is 50% felett van a mobilosok aránya, és ez esetben is folyamatos eltolódás figyelhető meg az utóbbi egy évben a mobil felé.

A cég hazai tapasztalata szerint viszont maga a vásárlás folyamata jellemzően inkább asztali gépről vagy laptopról történik. Az adatok szerint a fogyasztók 30 százaléka fejezi be a vásárlást mobilról, míg a többiek a vásárlás gomb megnyomásához inkább a hagyományos eszközt választják – ezzel egyébként a hazai vásárlók eltérnek a globális trendtől, amelyben a vásárlást a fogyasztók egyre inkább mobilon is fejezik be.

Forrás: GKI / Bónusz Brigád