Sokan, sokszor beszéltek már arról, hogy nagy gond lesz, ha a pornóiparból indult deepfake technológia eléri azt a szintet, ahol már túl nehéz megkülönböztetni, hogy valódi beszédről, vagy egy technológiával előhívott, egy ismert ember szájába adott, és a hangján elmondott beszédről van szó. Most pedig itt a videó, ahol Ukrajna elnöke, Volodomir Zelenszkíj, vagyis a deepfake mása arra kér mindenkit, hogy adják meg magukat. 

Az Ukraine 24 tévétársaság pedig valósnak ítélte a felvételt, és le is adta, közleményük szerint feltörték a rendszerüket. A deepfake egy olyan technológia, ami mesterséges intelligencia segítségével elemzi valaki beszédstílusát, mozgását, a legapróbb felbiccentéseit, illetve a hangját, majd képes előállítani olyan felvételeket, amelyeken bármilyen szöveget fel tudnak a karakterrel olvastatni. A technológiát először a pornóiparban használták, kutatások szerint a legtöbb esetben nem is híres embereket próbáltak így lejáratni, hanem átlagos nőket zsaroltak, akik sosem vettek részt ilyen forgatásokon. 

Az ominózus felvétel egyébként még nem tökéletes, kicsit furcsán mozog az elnök feje, és a hangja sem ugyanolyan, de szakavatatlan szem számára, egy olyan forrásból, amit előzőleg megbízhatónak ítélt, tökéletesen alkalmas a megtévesztésre vagy a zavarkeltésre. Zelenszkij nagyon gyorsan reagált a hivatalos Youtube-csatornáján, a hamis videót gyerekes provokációnak nevezte, és megismételte eddigi szavait, vagyis hogy az oroszoknak kellene megadniuk magukat. 

A helyzet miatt azt tanácsolják, hogy csak a hivatalos oldalakról tájékozódjanak, ami egyszerűnek hangzik, de mégsem annyira kézenfekvő, ugyanis a közösségi oldalakat elárasztották a hivatalosnak tűnő, de mégis hamis Zelenszkij-fiókok. Vannak, amelyek egyszerűen hamis híreket posztolnak, de vannak olyanok is, amik az elnök imitátoraival vagy összevágott felvételekkel próbálják átverni a lakosságot. 

Forrás: Forbes, Forbes