A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy új helyeket, látványosságokat vagy műalkotásokat fedezzenek fel és közelebbről is megismerjék a világ legfontosabb történelmi eseményeit. Mostantól pedig Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek az oldalon.

A Google Arts & Culture oldalára az alábbi magyarországi UNESCO látványosságok kerültek fel:

  • Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út: Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listára, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.
  • Pécs és az ókeresztény sírkamrák: A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamra-rendszer is, mely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.
  • Pannonhalmi Főapátság: A mindössze 4000 lakossal rendelkező Pannonhalma legmagasabb pontján tornyosuló, több mint ezer évvel ezelőtt alapított Bencés Főapátság kiemelkedő szellemi és kulturális központként működött hosszú éveken át, ezzel érdemelve ki ‘96-ban a világörökségi címet.
  • HollókőA nevében legendát őrző település óvárosa, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, s a terület egyik legszebb látványossága, a Hollókői vár 1987-ben méltán vált az UNESCO által a világörökség részévé. 

A Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak a magyarországi látványosságok mellett mostantól arra is lehetőségük nyílik, hogy az UNESCO gyűjteményében szereplő további világörökségi helyszíneket, így Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország nevezetességeit is megtekintsék.

Forrás: Google