A megannyi fontos előadót magáénak tudható Universal Music Group nem igazán örül az új kiadványok exkluzív stream-megjelenéseinek – és sikereinek sem – melynek hangot is adott: egy levélben hívták fel munkatársaik figyelmét arra, hogy nem támogatják az exkluzív megjelenéseket egyik zenei stream-oldalon sem.

Universal Music Group

A levél írója, az Universal CEO-ja, Lucian Grainge szerint az exkluzív megjelenések csak hátráltatják az eladásokat és a kiadott anyagok is hamar feledésbe merülnek.

Ha az Universal valóbn megtiltja az exkluzív megjelenéseket, alaposan felforgathatja mind a zenei piacot, mind pedig a még épülő, szárnyait próbálgató és éppen az exkluzív tartalmakkal kitűnő streaming-szolgáltatásokat. Az Universal jelenleg a piac legnagyobb kiadója: 2015 tíz legjobban fogyó albuma közül 7 az ő gondozásuk alatt jelent meg, az össz zenei bevételnek pedig 38,5 százalékát tudhatták magukénak.

Ezzel együtt rengeteg előadót érinthet kellemetlenül a változás: Madonna, Taylor Swift, Kanye West, Lady Gaga, Lorde, Justin Bieber, Nicki Minaj, Ariana Grande mind az Universal alá tartoznak és többjük élt már azzal a lehetőséggel, hogy zenéjét úgy tette exkluzív tartalommá, hogy azt csak fizikai hordozón és egy kijelölt streaming alkalmazáson tette elérhetővé. Közülük Taylor Swift az első, aki visszalépett a Spotify-tól és a Grammy-díjas 1989 című albumát jó időre nem tette elérhetővé streamingen keresztül, mígnem az Apple-nek végül fejet hajtott – az album azóta sem érhető el az Apple Music-on kívül egy szolgáltatón sem. Kanye West legutóbbi albumáról először úgy nyilatkozott, hogy csak Tidalen teszi elérhetővé, ám az app híres kudarcai után végül néhány nap múlva az album megjelent Spotify-on is.

Bár az exkluzív tartalmak sok esetben valóban óriási hype-ot érnek egy-egy alkalmazásnál, az eddigi példák szerint a legtöbb előadó végül inkább dönt úgy, hogy más streaming-szolgáltatásokon keresztül is elérhetővé teszi zenei és vizuális anyagait.

Ha a Universal valóban blokkolni fogja a hasonló megjelenéseket követendő példát teremthet sok más kiadónak, mely erősen gúzsba kötheti a streming szolgáltatások kezét az élesedő versenyben.

Forrás: The Guardian