Az új funkció segíthet eldönteni, hová menjünk étterembe vagy szórakozóhelyre.

Találd meg a legjobb helyi vállalkozásokat a Facebook segítségével! Lényegében erről szól a közösségi oldal újítása, a Professional Services. Ez a funkció a Yelpnek és a Foursqare-nek lehet komoly konkurenciája. Itt tulajdonképpen bármi után kereshetünk, legyen az szerelő, kocsma, gyógyítás, üzleti szolgáltatás, stb.

facebook-1

Ha kiválasztjuk, hogy mire van szükségünk, akkor a Facebook összeállít nekünk egy listát, ahol meg tudjuk majd nézni a fogyasztók visszajelzéseit, értékeléseit is, így eldönthetjük, hogy például honnan rendeljünk pizzát, vagy melyik állatorvoshoz vigyük a kutyánkat.

Kipróbáltuk mi is a szolgáltatáskeresőt, de úgy tűnik, még bőven van mit javítani rajta. Budapesti művészet és marketing alatt például a UPC Magyarországot, a Civil Rádiót, de a Gfk kutatóintézetet is megtaláltuk. Rendezvényszervezésnél már relevánsabb találatokat kaptunk (többnyire koncerthelyszíneket, de virágüzlet és a Capa Központ is még befért az első oldalra), de még nem tökéletes, például nem feltétlenül az értékelések alapján állítja fel a Facebook a rangsort.

Keresésnél az oldal jobb hasábján feltűnik egy térkép is, amin elhelyezi a találatokat, illetve felajánl a közelben lévő, de más településeket is – hogyha például a budapesti fogorvosok listáján vagyunk, megnézhetjük, milyen a felhozatal Gödöllőn, Vácon vagy éppen Szentendrén. A fogorvosos példánál maradva pedig hasonló szolgáltatásokat ajánl a Facebook, amik talán érdekelhetnek minket – ilyen például itt a klinika, a kórház, az orvos, vagy a táplálkozási szakértő.

facebook-2

Nem kizárt, hogy most a fejlesztők gőzerővel dolgoznak azon, hogy tökéletesítsék a szolgáltatást. Ha ez megtörténik, feltehetően nagy bajban lesz a Yelp (az alkalmazásról a South Park új, 19. évadának egyik részében is szó volt). De a Foursquare is hasonlóan foghatja a fejét miatta, hiszen ezt az alkalmazást is gyakran használjuk arra, hogy a segítségével felfedezzünk új helyeket.

facebook-3

Főleg akkor okozhat ezeknek a cégeknek károkat a Facebook, ha a Professional Services mobilon is megjelenik. Erre egyébként még nem tudni, mikor kerül sor, hiszen a webes bemutatkozás sem történt még meg hivatalosan.

Így a Facebookon a vállalkozások oldalainál az értékelések még nagyobb szerephez juthatnak, mint eddig.