Bár fél éve sokan fogták a fejüket, hogy az Instagram mégis hogyan tudta ilyen pofátlanul lekoppintani a Snapchat Stories funkcióját, minden jel szerint az Instagramnak nagyon bejött a lépés. Óriási számok, statisztikák az Insightsban és jönnek a hirdetések a történetek között.

Az Instagram Stories beérte a Snapchatet

Az Instagram Stories napi aktív felhasználóinak száma mára elérte a 150 millió felhasználót – ami azt jelenti, hogy az Instagram Stories-t többet használják egy nap alatt, mind ahányan a Pinterestet vagy a LinkedInt egy egész hónap alatt. Ám van egy ennél is fontosabb adat.

Az Instagram Stories-t mára pont annyi napi aktív felhasználóval rendelkezik, mint a Snapchat – habár a Snapchat utoljára júniusban árulta el felhasználói számának adait.

Ezek után már csak az lesz a nagy kérdés – ez mellesleg majd nagyjából augusztusban derül ki – hogy a Snapchatre egy év alatt milyen hatással volt az Instagram óriási sikere. Ám a számok bármit fognak mutatni, egy dolog már biztosnak látszik: a Snapchat felségterülete minden bizonnyal az USA marad, mielőtt máshol elterjedhetett volna, ott már nagy eséllyel jelen volt az Instagram, ami az Instagram Stories-zal el is vette a levegőt a sárga szellem elől.

Az Instagram-felhasználók 70 százaléka követ egy-egy márkát és 60 százalékuk szerez információt új termékekről és szolgáltatásokról az app használata közben. Minden ötödik történetből egyet üzenetként küldenek tovább és ami a legizgalmasabb lehet marketing szempontból: a legnézetebb Instagram Stories egyharmadát üzleti profil töltötte fel.

Vagyis az Instagram Stories siker, ha nézzük a Snapchat számait, ha nem. És mit csinál a Facebook, ha egy gyereke sikeres? Pénzt.

Instagram Stories-statisztikák az Insights-ban

Éppen ezért az Instagram az üzleti profiloknak kialakított Insights-ban már lehetővé teszi azt, hogy a feltöltött történetekről is információt szerezzenek az Instagramon lévő üzleti profilok tulajdonosai. Akik sokan vannak: június óta 1,5 millióan alakították át profiljukat üzleti profillá.

De miket is nézhetünk meg a Stories-kontaktokkal kapcsolatban? Az elért emberek számát, a feltöltött képekre kattintást, a rájuk adott válaszok számát illetve a kilépések számát.

Ezeket az adatokat mellesleg a Snapchatnél is megnézhetjük – ám rendkívül bonyolult módon, sokszor akár csak harmadik fél bevonásával. Miután a 600 millió felhasználóval bíró Instagrammal pedig nagyjából elérhetjük ugyanazt a korosztályt, mint a Snapchatnél, csupán átláthatóbb eredményekkel… Nos, lehet sokan inkább az Instagramot fogják választani.

De a pénz nem ebben van az Instagramnál. Inkább abban, ha eladhatja a Stories-t mint felületet. És mostantól el is adja.

Itt vannak a hirdetések!

A Stories-ban két történet közben jelennek meg a hirdetések, vagyis nem zavaróan, egy felhasználó két története között. A hirdetések maximum 15 másodpercesek lehetnek és egyelőre nem tudnak minket máshova átirányítani  – egyelőre, hiszen a verifikált felhasználók már tudnak linkeket beágyazni a történetekbe. A hirdetéseknél legalul középen egy Sponsored felirattal jelzik, hogy éppen fizetett megjelenést látunk. Ezek CPM-hirdetésekként futnak, egy megjelenés már indulásakor megjelenésnek könyvelődik el, a Facebookkal ellentétben, ahol 3 másodperc eltelte után számolódik fel a videó. A hirdetések automatikusan hanggal indulnak el.

Az Instagram Stories-ban található hirdetéseket egyelőre 30 cég teszteli a világon, olyanok mint a Maybelline New York, a Nike vagy a Netflix, ám heteken belül mindenki számára elérhetőek lesznek. A közeljövőben a cég bejelentése szerint pedig készülhetünk a Sponsored Stories bevezetésére is: vagyis majd mi magunk is meghirdethetjük történetünket.

Közben persze a Snapchat sem tétlenkedik, hiszen immár mesterséges intelligenciát is bevon hirdetései hatékonyabbá tételébe, idén nagyobb fókuszt kaphat a Spectacles is, megjelentek a külvilágot átalakító lencsék,  és a képfelismerő szoftver is minden jel szerint bevezetés előtt áll.

Hogy ez mire lesz elég? Meglátjuk. A versengés egyre izgalmasabb.

A Facebook pedig ismét nagyon kaszálhat, holott már tavaly is gyönyörű évet zárt:

Várakozáson felüli összeget keresett a Facebook

Igaz, a Snapchat is szép számokra számíthat idén:

A Snapchat elérheti az egymilliárdos bevételt

Forrás: Social Media Today