A NASA azt akarja, hogy szerepelj a DVD lemezen, amelyet a Marsra küld. Ezért egy haiku versenyt rendez – írja a VentureBeat.

A három legjobb művet a szerzők nevével együtt küldik el a Marsra a MAVEN fedélzetén, a „Mars Atmosphere and Volatile Evolution” küldetésen. A nyertesek egy oklevelet is kapnak arról, hogy részt vettek a projektben.

A verseny május 20-ig tart, a MAVEN pedig várhatóan késő ősszel indul útnak.

„A ’Going to Mars’ kampány lehetőséget ad az embereknek világszerte, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki az űrrel, annak felfedezésével és általában a tudománnyal, valamint részesei legyenek a lelkesedésünknek a MAVEN küldetés során”, mondta Stephanie Renfrow, a MAVEN oktatási vezetője egy nyilatkozatában.

message-to-mars

A kampány, amely egy diákoknak szóló művészeti versenyt is magában foglal, azzal zárul majd, hogy a nyertes projekteket kiírják DVD-re, amelyet a MAVEN űrhajót fognak szállítani.

„Ez az új kampány egy nagyszerű lehetőség arra, hogy elérjük a felfedezők új generációját és lelkesítsük őket a tudomány, a technológia, a mérnöki és matematikai hivatások iránt”, mondta egy nyilatkozatban Bruce Jakosky, a MAVEN főnyomozója.

„Várom, hogy megoszthassuk a tudományunkat a világközösséggel, miközben a MAVEN elkezdi összerakni, mi történt a vörös bolygó atmoszférájával.”

A MAVEN küldetése, ahogyan Jakosky állásfoglalása is jelzi, azért indul, hogy megvizsgálják a Mars bolygót és kiderítsék, hová tűnt az atmoszférája. Mivel a Mars tele van folyómedrekhez hasonló területekkel és ásványi anyagok is megtalálhatók rajta, amely arra utal, hogy korábban víz is megtalálható volt a bolygón; a tudósok nem gondolják vad feltételezésnek, hogy a Mars egykor olyan vastag atmoszférával rendelkezett, amely képes volt víz tárolására a bolygó felületén. Ma nyilvánvalóan nem ez a helyzet.

Tehát a MAVEN belevág a légköri kriminalisztikába, megfigyeli a Marson a napszelet, az ionos aktivitást és adatokat gyűjt, hogy egy kicsit többet lehessen tudni arról, hogyan halt el a bolygó légköre.

Használhatjátok ez a gondolatot is inspirációként a haiku alkotásotokhoz!