„Ha fél másodpercig habozok, akkor valószínűleg sose fogom kiposztolni” – nyilatkozta közösségi média posztjairól és hozzászólásairól a News Groupnak Stephen Curry amerikai kosárlabdázó, a Golden State Warriors klasszisa, aki 12 millió követővel rendelkezik a Twitteren.

Először gondolkodj, aztán posztolj

Currynek számos olyan tartalom fekszik a fiókjában, ami soha nem került még nyilvánosságra: posztok, válaszok rajongóknak vagy éppen gondolatok a nagyvilágról. De nem minden csapattársa volt ilyen szerencsés és megfontolt.

A Twitter, az Instagram, a Facebook és a Snapchat előretörésével ugyanis a modern sportolók egy teljesen új világba csöppentek, amely számos veszélyt rejt a számukra. Hihetetlen dolgok történnek:

  • “Támadják a családodat,
  • 40 üzenetet kapsz, hogy válaszolj egy megkeresésre,
  • képeket küldenek neked a családjukról, ahol mindenkin a te mezed van,
  • esküvői meghívók tucatjai érkeznek,
  • politikai vitákba akarnak bevonni, rosszabb esetben akár agresszíven is.”

-osztotta meg közösségi média tapasztalatait Curry.

Ennek ellenére nagyszerű eszköznek tartja a social media világát, de figyelmeztet, hogy minden sportolónak meg kell őriznie a józan eszét, hiszen amit egyszer kimondanak vagy leírnak, az örökké fog élni az interneten.

A Warriors így előzi meg a bajt

A Warriors csapata éppen ezért, felkért egy kommunikációs stratégát, hogy segítsen felkészülni a sportolóknak a közösségi média kihívásaira.

„Az egyik legfontosabb dolog, amit gyakran mondok a játékosoknak, hogy mindent vizsgáljanak meg alaposan, hiszen sokkal több lehetőségük van hibázni, mint korábban bármikor. A tétek pedig a csapat és a karrierjük szempontjából is magasak.” – véli Kevin Sullivan, aki 18 évig dolgozott a Bush kormány kommunikációs igazgatójaként.

Sullivan szerint azonban nem jelenti minden hiba, feltétlenül a karrier végét, ha azonnal megfelelő kríziskommunikáció lép életbe. Amerika ugyanis szereti megbocsátani a „hősök” hibáit. Ez azonban csak abban az esetben érvényes, ha gyorsan és tisztességesen belátjuk a hibánkat, elnézést kérünk azoktól akiket megbántottunk és vállaljuk a felelősséget is. Azonban ha az eltusolás mellett döntünk és ez kiderül, akkor az végzetes hibát jelenthet.

A kríziskommunikációról az idei Evolution konferencián is szó lesz, ahol Joanelli Tamás a Be Social szakértője több alkalommal is megosztja tapasztalatait a témában.

Extrém sztori -/+

(-) A sportolók olykor a közösségi platformok legsötétebb bugyrait is megtapasztalhatják. Így járt például Zaza Pachulia, akit egy sportbaleset után szándékossággal vádolva halálosan megfenyegettek, családjával együtt. Ezért a gyermekei sokáig csak kiemelt biztonsági felügyelet mellett járhattak iskolába.

(+) A jó példával pedig maga Curry szolgál, aki minden 120 dollár értékű cipő eladása után, szúnyogok ellen védő ágyfüggönyt adományoz a malária sújtotta területek számára.

Forrás: Mercurynews