A következő beérkező üzenet az, amelyet sosem akarsz látni: „A fiókodat megszüntettük… A legtöbb esetben akkor történik ez, ha úgy hisszük, megsértetted a Google szolgáltatás-, és termék-specifikus használatának feltételeit vagy szabályzatát…lehetőség van arra, hogy újra hozzáférj a fiókodhoz.” – írja a Fastcompany.com.

Bár a Google 343 millió Google Plus fiókot kezel, az Android operációs rendszere a világ okostelefonjainak 70 százalékán fut, valamint 5 millió üzlet és 45 állam támaszkodik a Google adattárára, a világ információinak rendszerezője nem köteles garantálni ezek karbantartását.

Mit tehetsz az adataidért?

Hasznos lehet, ha nem csak a Google-re bízzuk az adatainkat „monogám” módon. Használhatjuk akár az Evernote, a Dropbox vagy WordPress szolgáltatásait. Azaz diverzifikálni kell a kapcsolatainkat, hogy a felszínen maradhassunk, ez megmentheti az adatainkat a megsemmisüléstől. Úgy is mondhatnánk, hogy ez megvédi digitális nyakunkat, az NSFW Wu-Tang dalt parafrazálva.

3008725-poster-1920-what-if-google-deactivated-your-account

A jelszavak és más kifejezetten érzékeny információk esetében, olyan felhőszolgáltatások használata ajánlott, mint a Personal.com, amely segíthet a személyes adataink összegyűjtésében. Továbbá ott van még a Google Takeout nevű szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy az adataid archív verzióját letölthesd.

Azonban a felhőben tárolás sem garancia mindenre, erre is jobb ideiglenes és nem állandó „helyszínként” gondolni. A legbiztosabb, ha kézzel fogható hardware-re mentjük a legfontosabb adatokat, akár az emailek másolatát is. Mondjuk úgy, hogy így magad intézkedhetsz a saját biztonságodról.