Inkább változtasd meg a jelszavadat.

Ahogyan azt megírtuk, a héten orosz hackerek mintegy ötmillió gmail-es fiók azonosítóját és jelszavát hozták nyilvánosságra egy fórumon, igaz, a listát a szerkesztők azóta törölték. A Google szerint a publikált lista nagy része már elavult, de az ötmillió fiókból nagyjából 2 százalék még mindig élő account, amiket érinthet a támadás.

Néhány (magyar) oldal is közzétett olyan url-eket (ezeket direkt nem linkeljük), amelyeken állítólag ellenőrizhetik a felhasználók, az ő fiókjuk is érintett volt-e a szivárogtatásban.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-login-email-password-image27204820

A Mashable-nek nyilatkozó biztonsági szakértő szerint azonban a felhasználók számára ezek az “ellenőrző” oldalak sem feltétlenül biztonságosak, és ha lehet, semmilyen, bizonytalan hátterű, harmadik oldalnak ne adjunk meg semmilyen adatot magunkról. Ugyanis sosem lehetünk arról teljesen meggyőződve, hogy az adott oldalt nem hackerek, vagy spammerek hozták-e létre azért, hogy adatbázist hozzanak létre, vagy éppen ártsanak a naiv felhasználóknak.

Bár egy-egy ilyen oldalról nincs konkrét bizonyíték, hogy aljas szándékból hozták-e létre, a biztonsági tanácsadó szerint jobb óvatosnak lenni és megelőzni a bajt. Ahelyett, hogy mindenféle oldalon megadnánk hasonló ellenőrzés céljából az e-mail címünket, inkább változtassuk meg jelszavunkat, és/vagy kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást (erről ide kattintva tájékozódhatsz).