Miközben a fél napot azzal töltjük, hogy az okostelefonunkat bámuljuk, könnyen megfeledkezünk róla, hogy a kisebb-nagyobb képernyő miatt a látásunk is romolhat. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor nem maguk az eszközök a hibásak, hanem az, ahogyan tartjuk ezeket – írja a MarketWatch.com.

David Allamby szemsebész, továbbá a Londonban található Focus Clinics alapítója nemrég egy új kifejezést osztott meg a világgal, ez a „képernyő (okozta) távollátás”. Kutatásában rámutatott, hogy mióta 1997-ben piacra kerültek az okostelefonok, 35 százalékkal növekedett azok száma, akiknek előrehaladott rövidlátása van.

A rövidlátást örökletes tényezők, valamint a környezet kombinációja okozza, mondja Shlomit Schaal szemsebész és a University of Louisville intézményének adjunktus professzora. Az amerikai népesség több mint 30 százalékát érinti a probléma. A környezeti tényezők között találjuk a „közeli munkát”, vagy az olvasás okozta stresszt, amely a szemet éri, valamint bármely közeli tárgyra való fókuszálást mint tevékenységet.

MW-BH244_pfsmar_20130822180156_MD

Az okostelefon használata nagyjából ugyanúgy hat a szemekre, mint egy könyv olvasása vagy a képernyő nézése, egy kivétellel – más a távolság a szem és a tárgy között. Amikor a telefont vagy más eszközt közel tartja valaki az arcához, az erőteljesebben kényszeríti a szemet arra, hogy a szövegre fókuszáljon, mondja Mark Rosenfield optometrista, aki már 2011-ben publikált a témában a The Journal of the American Academy of Optometry nevű folyóiratban. Ez a kényelmetlenség végül fáradtságot okozhat.

Az emberek hajlamosak közelebb tartani az okostelefont az arcukhoz, mint amilyen közel egy könyvet vagy egy újságot tartanának, akár 18-20 centiméternyire is, állítja Rosenfield. És miután az okostelefonoknak igen kicsi a képernyője, ezek esetében gyakrabban történik meg, hogy közelebbről nézik a felületüket, mint más eszközöknél.

Mivel a rövidlátás egyben örökletes, nincs mód a megelőzésre vagy a lelassítására. A szemüvegek és a kontaktlencsék nem befolyásolják a folyamatot, mondja Schaal. A legnagyobb változások a rövidlátók életében 25 éves kor előtt történnek.

Ha távolabbra tartjuk az okostelefont (de ugyanolyan mértékben használjuk), nem fogja szükségszerűen megakadályozni a rövidlátás kialakulását, magyarázza Schaal. Ugyanakkor, ha legalább 40 centiméterre van az arcunktól, az már sokat segíthet, teszi hozzá Rosenfield.

Azt is javasolja, hogy időnként tartsunk szünetet a mobilhasználatban. Ilyenkor pedig segíthet, ha távolra nézünk, ami nyugtatja a szemet, hiszen a szemnek így messzebbre kell fókuszálnia a közeli helyett.

A páciensek, különösen azok számára, akik időskori szemfenéki meszesedéssel küzdenek, előnyös, ha nagyobb betűméretet és erősebb kontrasztot tapasztalhatnak olyan eszközökön, mint az iPad vagy egy Kindle, mondja Schaal.

A fiatalabb gyerekek látását pedig meg lehet óvni, ha csak korlátozott mértékben használhatnak okostelefont vagy tabletet, mondják az orvosok. Ha órákat töltenek játékokkal vagy mással, miközben a képernyőt nézik, az nagy erőfeszítés a szemeik számára egy igen hosszú időtartam során. A múltban a gyerekek nagyobb tárgyakra fókuszáltak, amelyeket játékként használhattak, nem pedig az apró részletekre. Ezért ösztönözni kell őket arra, hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek során közeli és távoli tárgyakra egyaránt fókuszálniuk kell, javasolja Schaal.