Részleges napfogyatkozás lesz, és fennáll a veszélye a szemkárosodásnak.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, a csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településeken ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-sun-solar-eclipse-image3480012

A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mint ha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját, és akár vakságot is okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője hangsúlyozta annak veszélyét, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni – írta a The Daily Telegraph.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-selfie-girl-taking-her-smartphone-image44217576

A jelenség megfigyeléséhez a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők.

(MTI)