Vajon épp Te vagy az az egy? Az AVG szoftverbiztonsággal foglalkozó cég mai jelentése szerint a mobilt használók 25%-a tárol rendszeresen intim, erotikus vagy perverz képeket vagy videókat telefonján vagy tabletjén, ami meglepően magas szám ahhoz képest, hogy a megkérdezetteknek mindössze 36%-a érezné biztonságosnak, hogy banki egyenlegét mobil eszközéről kérje le – számolt be a TechcrunchAz AVG egy körülbelül 5000 fős tesztcsoportot kérdezett mobil használati szokásaikról: a mintában angol, amerikai, francia, német és brazil tesztalanyok vettek részt és bizonyították minden kétséget kizáróan, hogy bizony meglehetősen perverzek vagyunk!

A fenti számadatok azért is döbbenetesek, mert az emberek általában vonakodnak túlságosan bizalmas aktivitásokat végrehajtani mobiltelefonjaikon, így például mindössze 35%-uk vásárol a telefonjával online, és nem sokkal több, 38% lép bármilyen kapcsolatba mobilról a számlavezető bankjával. Ehhez képest egy kattintás pucéran a fürdőszoba tükörben, vagy egy szaftos csevegés munkaidőben…? Négy felhasználóból egy szerint ezzel az égvilágon semmi gond nincs!

tumblr_mij3deQLPS1qfp7ubo1_1280

Az ilyen jellegű adatok továbbítása azonban már nem annyira jellemző, úgy tűnik, a bátrak nagy többsége kizárólag tárolni meri telefonján ezeket a fájlokat, tovább küldeni már kevésbé. Egy 2012-es felmérés szerint a megkérdezettek csupán 15%-a vallotta be, hogy már küldött, vagy kapott erős szexuális tartalommal bíró üzenetet vagy félmeztelen, meztelen fotót valakitől saját mobiltelefonjára, ez a szám egyébként 2010 óta nem változott. Ez annyit jelent, hogy a magukról pucér fotót készítő felhasználók zöme saját használatra, és nem más számára készíti ezeket a képeket, és nem osztja meg őket senkivel. Ehhez képest még mindig elképesztő, hogy ezt biztonságosabbnak tartják, mint például elintézni egy banki tranzakciót mobilon keresztül.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek egynegyede készít és tárol ilyen jellegű képeket telefonján, 70%-uk nincs tisztában az alapvető adattörlési funkciókkal, melyeket a gyártók a készülékekbe építettek.

Nézzünk szembe a tényekkel: a mai okostelefonok használata kényelmes, mindig kéznél vannak, és kiváló minőségű képanyag készíthető velük, ennek tükrében inkább az lenne a fura, ha az emberek nem használnák ilyesmire.

De a viccet félretéve: négyből egy. Most nézd meg a környezetedben lévő legközelebbi négy embert: szerinted melyikük telefonján találnál zavarba ejtő fotókat? Vagy az is lehet, hogy épp Te vagy az az egy? 😉