A Youtube eddig is figyelte, hogy egy adott videó mennyire gyűlölködő, de a mostani bejelentésük alapján még keményebben szankcionálják majd az olyan tartalmakat, amik “rosszindulatúan sértegetnek” valakit etnikai vagy szexuális hovatartozása miatt. A videómegosztó tiltani fogja azokat a videókat is, amik erőszakkal fenyegetnek, és ide tartozik a burkolt fenyegetés is.

A Youtube közleményében az áll, hogy azok a csatornák, amik többször vétenek a szabályzat ellen, kikerülnek a Youtube Partner Programjából. Tehát ezután azok a tartalomgyártók, akik folyamatosan tesztelik a Youtube tűréshatárát, könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem tudják monetizálni a tartalmaikat, vagyis nem jutnak a pénzükhöz. 

Olyan fejlesztéssel is készül a Youtube, ahol a potenciálisan erőszakos vagy veszélyes kommenteket a csatorna tulajdonosa hagyhatja jóvá, mielőtt kikerülnek a videó alá. Állítólag ez a frissítés 2019 végéig mindenkinél elérhetővé válik. 

A szigorúbb szabályzat többek szerint kifejezetten az olyan jobboldali tartalomgyártók ellen szólhat, mint például Stephen Crowder, aki szexuális beállítottsága és származása miatt támadott embereket a videóiban, és erőszakra buzdított. A Youtube akkor azt mondta, hogy Crowder nem sértette meg a felhasználási feltételeket, mert nem mondta ki konkrétan, hogy zaklassák ezt vagy azt az embert, csak célozgatott rá. Később viszont mégsem tudott a pénzéhez jutni.