Az EU 24 órát adott a TikToknak, hogy kockázatértékelést készítsen egy új szolgáltatással kapcsolatban, amelyet nagy aggodalmak közepette indított el. A Franciaországban és Spanyolországban ebben a hónapban piacra dobott TikTok Lite a Task and Reward programban olyan jutalmakat kínál a felhasználóknak, mint például Amazon-utalványok, a PayPalon keresztüli ajándékkártyák vagy az úgynevezett TikTok Coins pénz, amiket „feladatokkal” lehet megszerezni.

A „feladatok” közé tartozik a videók megtekintése, a tartalom kedvelése, az alkotók követése vagy a barátok meghívása a TikTokra.

Az Európai Bizottság szerint a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikToknak kockázatértékelést kellett volna végeznie az alkalmazás bevezetése előtt, és most „további részleteket” szeretne tudni.

A beavatkozás hónapokkal azután történik, hogy hatályba lépett a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, amely előírja a technológiai cégeknek és a közösségi média platformoknak, hogy kövessék a felhasználóknak kínált szolgáltatásokra és az illegális tartalmak eltávolítására vonatkozó új szabályokat.

A gyerekek TikTokon való védelmével kapcsolatos vizsgálat magában foglalja az életkor ellenőrzését is.

A cég azt mondta, hogy eleget tesz a kérésnek. „Már közvetlen kapcsolatban álltunk a bizottsággal ezzel a termékkel kapcsolatban, és válaszolni fogunk az információkérésre” – mondta a TikTok szóvivője.

A cég azt mondta, hogy a jutalmak csak 18 éven felüliekre vonatkoznak, akiknek igazolniuk kell életkorukat, a kifizetések pedig napi 1 euróban (0,85 GBP) vannak korlátozva.

Forrás: The Guardian