Akkor tegyük gyorsan rendbe, ami a címben van. Ugye a #BlackLivesMatter már egy jó ideje futó hashtag a közösségi oldalakon, aminek a teljesen egyszerű jelentése, hogy a fekete élet is számít, de mára már amolyan általános rasszizmus elleni felkiáltás lett. A #BlackoutTuesday pedig először most kedden futott, egyszerre a #theshowmustbepaused hashtaggel. Jelenleg mindkettőt a George Floyd rendőri meggyilkolása elleni tüntetéseknél használják gyakran.

A #BlackoutTuesday és a #theshowmustbepaused hashtageket Jamila Thomas és Brianna Agyemang indították el, akik mindketten zeneipari vezetők, és mindketten fekete nők. A mozgalom lényege a rasszizmus elleni fellépés volt, és olyan sikeres lett, hogy gyakorlatilag elárasztotta a közösségi oldalakat. Ez annyit jelentett, hogy aki csatlakozott, feketére változtatta a profilképét, vagy csupán egy fekete négyzetet töltött fel.

Kedden 21 millió ilyen poszt jött létre csak az Instagramon, és ettől a platform vezetői kicsit be is pánikoltak. Na nem azért, mert nem értettek volna egyet a mozgalommal, csak szinte mindenki hozzátette a #BlackLivesMatter hashtaget is. Ezt viszont az Instagram a fontos, aktuális, témába illő információk gyűjtésére szeretné használni, és hát a sokmillió fekete négyzet ugyan fontos, de információtartalma nem sok van.

Szóval az Instagram kér mindenkit, hogy ne posztolgassanak ilyen kiállásoknál #BlackLivesMatter hashtaggel, azon fussanak csak szépen a fontos információk.