Sokan úgy gondolják, az Instagramon közzétett képek szabadon átvehetők bárki számára, elvégre ha a szerzője nyilvánosságra hozta, akkor miért ne használhatnánk fel? Ám az alkalmazás felhasználási feltételei – melyet legtöbben különösebb átolvasás nélkül “fogadunk el” – tartogatnak egy aprócska bukkanót.

Le kell szögeznünk, hogy minden, az említett platformon megosztott tartalom szerzői jogvédelem alatt áll, annak készítője pedig “mindössze” felhasználási jogot, azaz licence-el ruházza fel az Instagram Inc.-t a kép jogszerű megjelenítésére: „[a felhasználó] az Instagram számára nem kizárólagos, teljes mértékben megfizetett és jogdíjmentes, átruházható, allicencbe adható, az egész világra érvényes licencet ad” olvashatjuk a felhasználási feltételekben.

Tehát, a szerzőt továbbra is megilletik saját szellemi termékéhez fűződő jogai, emellett az alkalmazás engedélyezhet rá további felhasználási módokat – erre a tárhelyszolgáltatók és egyéb külső tényezők miatt van szükség. Ahhoz azonban nem járul hozzá automatikusan, hogy a többi felhasználó bármilyen módon terjessze a fotóját: „[a felhasználó] nem teheti közzé, nem terjesztheti, nem továbbíthatja, nem sugározhatja, nem értékesítheti, nem adhatja licencbe és más módon sem használhatja fel az Instagram-tartalmakat”. Vagyis, hacsak nincs a kép vagy videó tulajdonosától külön engedélyünk (aki jó esetben az anyag feltöltője, rossz esetben más személy), és nem szívesen tennénk ki magunkat jogi következmények kockázatának, ne másoljunk semmilyen anyagot közvetlenül cikkünkbe, blogunkba.

Egyetlen legális módja létezik az Instagram tartalmainak újraközlésére: a beágyazás. Ezt a közösségi oldal is támogatja, mivel az általa adott, egyéni, beágyazható linkkel maga teszi hozzáférhetővé más site-okon az adott fotót, videót. Aki nem így jár el, hanem nemes egyszerűséggel átmásolja, tárolja, újra feltölti az adott fényképet, a 2014-ben kimondott új nyilvánosság elmélet alapján jogsértést követ el. (Új nyilvánosságnak tekinthető minden olyan megjelenítés, amely regisztrációhoz kötött, zárt felületeket szándékosan megkerül – mint például az Instagram beágyazható linkjeit.)

Nemcsak mások jogaira, hanem “digitális egészségére” is vigyáznunk kell. Ezzel kapcsolatban adtunk hírt korábban a Digitális Immunerősítő Kerekasztalról:

Digitális Immunerősítő Kerekasztal a gyermekek biztonságáért

Előtte pedig a FINA-hoz köthető legfontosabb jogi információkat jártuk körbe:

A FINA-ról posztolna a branded? Csak óvatosan!

Forrás: Sár és Társai Ügyvédi Iroda