Az Egyesült Államokban február végén megtörténhetett az első olyan Periscope videó, amelyben egy tinédzser megerőszakolása volt élőben követhető. A The New York Times cikke szerint Marina Lonina, egy 18 éves nőt vádol az ügyészség emberrablással, nemi erőszakkal, illetve egyéb szexuális bűncselekményekkel. Azonos a vád egy 29 éves férfi, Raymond Gates ellen, aki társa volt az elkövetésben. Mind a ketten állítják, hogy nem bűnösök.

periscope

Az incidens még február 27-én történt, amikor is Gates leteperte Lonina középiskolai 17 éves barátnőjét. Amíg a férfi elkezdte megerőszakolni őt, addig a 18 éves vádlott telefonjával és a Twitter Periscope alkalmazásával élőben közvetített is az interneten. A videós az áldozat egyik barátja észrevette és értesítette a rendőrséget.

Lonina azzal védekezett, hogy a támadás megállítását próbálta elérni az események rögzítésével. Az ügyészség ellenben úgy látja, hogy a lányt még bátorította is a közvetítésének nézettsége, ami közben csak nevetett, ellenben nem hívta a segélyhívó 911-es telefonszámot. A 18 és 29 éves vádlottak akár 40 év börtönt is kaphatnak.

Ez az első dokumentált alkalom, amikor nemi erőszakot közvetít élőben az egyik ilyen szolgáltatás, de csak idő kérdése, hogy mikor történik hasonló sajnálatos eset, hiszen a Facebook, a Twitter és a YouTube is egyre inkább előnyben részesíti az Live tartalmakat – még ha az ilyen jellegű videók nem az internetre valók.