Nyolc és fél millió tweet vizsgálata után az derült ki, hogy a metropolisz lakosai az angol mellett még legalább kilenc nyelvet használnak rendszeresen a Twitteren – írja a Factodesign.com.

A 2010. január és 2013. február között vizsgált tweetek alapján egy térkép is készült, amihez 50 méterenként helyeztek el mérési pontokat szerte a városban. Az ezekhez közel eső tweetek lokalizálása után készült el a térkép.

Manhattan belvárosa például igazi nyelvi olvasztótégely, akárcsak a JFK Nemzetközi Repülőtér. Bronx a spanyol, Brighton Beach az orosz, Newark környéke pedig a portugál tweetektől hangos. Ez a nyelvi forgatag a metropoliszban tweetelők mindössze 6 százalékát teszi ki, az angolul kommunikálók képviselik a többi 94 százalékot. Persze utóbbiak között is bizonyosan akadnak több nyelvet beszélők, de ez a tweetelési szokásaikban nem jelentkezik.

Az ilyen projektek várostervezési perspektívából nézve igazán lenyűgözőek. A nagy adathalmazon elvégzett relatíve egyszerű elemzés képes megmutatni, adott nemzetiségek hol találhatóak meg a nagyváros olvasztótégelyében. Ezek a felmérések jelentős kölcsönhatással bírhatnak. Akár azon is elgondolkodhat a város, hogy nyelv-specifikus elsősegély információkkal lásson el bizonyos háztömböket. Úgy tűnik, New Yorkban lenne értelme.

Felmerül tehát a kérdés, a megbújó adattömegben lesz-e valaha is lehetősége a közösségi médiának, hogy tökéletesítse mindennapi életünket?

1671949-inline-inline-twitter-ny-lang-facet-sml