Angliai adatok alapján azt írja a BBC, hogy egy este alatt 11 fiú is kérhet meztelen fotót egy iskolás lánytól. Az érintettek azt mondják, hogy hiába tiltják le a felhasználókat, azok új profilokon keresztül zaklatják tovább őket. Tízből kilenc lány találkozott már azzal a jelenséggel, hogy sexista neveket aggattak rá, vagy kértelen erotikus fotót kapott, és úgy tűnik, mintha normalizálódna az iskolás korosztályon belül a szexuális zaklatás. A jelenség globális, a Be Social Magyar Tinik a Neten idei kutatásából kiderül, hogy a magyar tinik több mint felétől is kértek már erotikus fotót az interneten, 56 százalék pedig kapott ilyet.

Az Ofsted szervezet jelentése szerint sok tini nem is jelenti az ilyen zaklatásokat, mert a tanárok nem tudják hogyan kezeljék ezeket, így inkább nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az ügynek. Civil szervezetek éppen ezért azt szeretnék elérni, hogy a tanárok megfelelő képzést kapjanak az ilyen jellegű ügyek kezelésére, és ebben a kormányzat segítségét is várják. 

Angliában és Walesben egyébként évente 13 ezer olyan szexuális zaklatással kapcsolatos esetet jelentenek, ahol 18 év alattiak az áldozatok, ebből nagyjából ezer az iskola falain belül történik, és 2000 olyan eset van átlagosan, ahol az áldozat és az elkövető 10 éven aluli. 

Az ilyen jellegű zaklatások elszenvedőinek egyébként azt javasolják, hogy mindenképpen meséljenek róla egy felnőttnek. “50-60 olyan képet kaptam iskolásként különböző alkalmazások chatjében, amit nem szerettem volna látni. A legjobb azonnal elmesélni a történeteket az édesanyánknak, ha olyan képet kapunk, amit nem akartál látni, nem tudsz vele mit kezdeni, és eleve rossz érzéseket vált ki belőled” – mondja a 21 éves Cerys. 

A 18 éves Lucy szerint már teljesen normálissá vált, ha feltűnik egy meztelen kép vagy egy erotikus tartalmú fotó az üzenetek között, aki nem akarja nézni, az törölje ki, mást úgysem tud tenni ellene.  Ráadásul mára a szerelem vagy az érdeklődés kifejezése, azaz az udvarlás része a meztelen fotó küldése.  A zaklatás kultúrája önmagában is veszélyes, és könnyen átfordulhat a dolog erőszakká. A lányok 64 százaléka mondja azt, hogy “elég sok” fogdosást is át kellett élnie, és az iskolán kívül a házibulikban vagy a parkokban még rosszabb dolgok is történhetnek. 

Forrás: BBC