A norvég adatvédelmi hatóság az Európai Adatügyi Hatósághoz (EDA) terjeszti a Metára kiszabott, folyamatban lévő bírságot – közölte csütörtökön, és ez a lépés büntetést vonhat maga után, ugyanis így a norvég büntetés és kiterjedne az egész Európai Unióra.

Az EU szabályozó hatósága megerősítette, hogy megkapták a bírság kiterjesztésére irányuló kérelmet. Azt mondta, hogy először értékelni fogja az aktát, majd két hetük lesz arra, hogy elfogadja sürgős, kötelező határozatot.

A Facebook és az Instagram tulajdonosát augusztus 14-e óta napi egymillió korona (93 000 dollár) pénzbírsággal büntetik három hónapig, mert megsértette a felhasználók magánéletét azáltal, hogy begyűjtötte adataikat, és azokat reklámozásra használta fel. Ez az a maximális időtartam, ameddig a norvég Datatilsynet szabályozó hatóság ilyen büntetést szabhat ki.

A Datatilsynet most az Európai Adatvédelmi Testülethez (EDPB) nyújtja be döntését, amely véglegessé teheti az egészet, és kiterjesztheti az Európai Unióra és az Európai Gazdasági Térségre is. Norvégia nem tagja az EU-nak, de része az európai egységes piacnak.

A Meta azt mondta, hogy meglepte a döntés, mivel már elkötelezte magát amellett, hogy áttér az EU/EGT-ben történő hirdetéshez való hozzájárulás jogalapjára.

A norvég szabályozó hatóság továbbra is azt mondja, hogy nem világos, hogy a Meta mikor és hogyan kéri ki a felhasználók hozzájárulását, és eközben megsértették a felhasználók jogait.

Forrás: Reuters