A Spotify immár 140 millió aktív felhasználóval rendelkezik. De nyeresége nincs. Ám lehet itt rá a megoldás.

A svéd streamingelő cég felhasználóinak száma óriási tempóban nő. Az elmúlt napokban elérte a 140 millió aktív felhasználót, ezzel együtt pedig a fizetős felhasználók száma is folyamatosan nő: a tavalyi 20 millióról 48 millióra ugrott. Ez pedig látszik a bevételekben is: a Spotify értéke már 1,9 milliárd euróra nőtt, ami 50 százalékos növekedést mutat 2015-höz képest.

Ám van egy óriási probléma.

A Spotify óriási sikere ellenére továbbra sem érte el azt, hogy nyereséges legyen, sőt, vesztesége nő: jelenleg majdnem 540 millió euróra nyúl, ami a 2015-ös veszteség duplája.

A streaming platformon jelenleg 30 millió dal érhető el, a következő két évben várhatóan 2 milliárd eurót kell kifizetnie részesedésként a lemezkiadóknak.

A nagy – és nagyjából egyetlen – konkurencia, az Apple Music, jelenleg 27 millió feliratkozóval rendelkezik, ami a duplája az egy évvel ezelőtti felhasználószámnak. Az Apple Music csak előfizetéssel érhető el, szemben a Spotify-jal, melynek ez a legnagyobb előnye és hátránya is egyben a piacon.

Van megoldás?

A Spotify tavaly befektetőitől nagyjából 1 milliárd eurót gyűjtött össze. A következő lépés minden bizonnyal a tőzsdére lépés lesz, ami megerősítheti a céget anyagilag, ám nem mindenképpen ez lesz a siker receptje, hiszen a kényes számok megijeszthetik a befektetőket. Arról nem is beszélve, hogy a Spotify-nál erősebb márkák sem mindenképpen teljesítenek jól a piacon – ilyen például a Snapchat is, melynek ugyancsak erősen ártottak a népszerűségének csökkenéséről szóló hírek.

A Spotify más apró lépéseket is tesz azért, hogy több pénz jöjjön a konyhára.

Nemrég kezdte el tesztelni a Sponsored Song funkciót, melynek lényege, hogy a kiadók egy-egy dalt szabadon ajánlhatnak és promótálhatnak a felületen.

A dalokról nem reklámok jelennek meg a megszokott bannerek helyén, hanem… valójában bárhol megjelenhetnek, még az általunk követett playlisteken is. A dalokat a felhasználók ízlése és az általuk hallgatott dalok által lehet targetálni.

Az, hogy a Spotify miszerint kér pénzt a dalok eléréséért egyelőre nem ismert.

A hirdetések csak az ingyenes felhasználóknál jelenhetnek meg.

Az ötlet mindenképpen jó lehet egy jól működő algoritmusnál, hiszen ha a dal valóban jól illik a felhasználó ízléséhez, minden bizonnyal észre sem veszi, hogy szponzorált tartalmat hallgatott meg.

A Spotify-nak voltak már más lépései is, hogy… pénzt szerezzen:

A Spotify személyre szabja hirdetéseit

Illetve láthatólag szívesen is kísérletezik újdonságokkal:

Vertikális videoklip-premier a Spotify-on

Forrás: BBC és TechCrunch