A Torontóban működő Bionym startup egy biometrikus felismerő rendszert alkotott meg egy hordható csuklópánt formájában – a neve “Nymi” és már előrendelhető 79 dollárért. Az első darabok 2014 elején érkezhetnek házhoz – írja a TechCrunch.

A karszalag identitáshitelesítésen alapszik, amely azonosítja a felhasználó szívének elektromos jelenségeit (amelyeket egy EKG szenzor érzékel). Egyéb hasonló módszerekkel ellentétben – mint az ujjlenyomat szkennelése vagy a szem íriszének vagy az arcnak a felismerése – ez a rendszer nem követeli meg a felhasználótól, hogy minden egyes alkalommal azonosítsa magát. Az eszköz egészen addig aktív ilyen szempontból, míg a viselője magán hordja.

Az EKG szenzor adatai Bluetoothon át jutnak a megfelelő alkalmazásba, amely okostelefonon vagy más eszközön használható és amelyek azonosításra kerülnek, hogy kiderüljön, az eszköz viselője az-e, akinek mondja magát. A Bionym azt mondja, hogy a Nymi egy három tényezős biztonsági rendszer, miután több elemnek kell elfoglalnia a helyét az azonosítás során ahhoz, hogy az sikeres legyen.

A karszalag tartalmaz még egy giroszkópot és egy gyorsulásmérőt is, de számos további lehetőség rejlik benne [amellett, hogy akár autót nyithatunk vele, fizethetünk a kasszánál és a használata mellett nincs szükségünk arra sem, hogy minden jelszavunkra emlékezzünk], amelyet harmadik feles fejlesztők alakítanának és építhetnének ki egy applikáció ökoszisztémát az eszköz köré. A Bionym ezért publikussá teszi az API-ját, ami nyilvános forráskódú lesz, így azt reméli, hogy sokak érdeklődését kelti majd fel.

bionym_nymi_colors_stacked-3

Az eszköz használható az egészségi állapot lekövetésére is, mondja a cég ügyvezetője és társalapítója, Karl Martin. A hozzátartozó alkalmazással a felhasználók értesítőket állíthatnak be, ha szeretnének, hogy az figyelmeztesse őket, ha például új emailt vagy üzenetet kapnak, amikor reggel azonosítják az eszközt. Az applikáció elérhető lesz iOS, Android, Windows és Mac OSX rendszerekre.

„Nem úgy tekintünk erre a termékre, mint amivel például az okostelefonodat használhatod. Arra ott vannak a biztonsági alkalmazások. Messzebbre tekintünk az okos környezetben. Hogyan tehetjük lehetővé a hiper-személyre szabott élményt? Ezek mind az identitáshoz kapcsolódó applikációk. A biztonsági funkció csak az egyik, de nem az egyetlen és amennyire tudom, senki más nem foglalkozik ilyesmivel” – mondja Martin.