A tudósok már évek óta küzdenek azzal, hogy igazán pontos, valós idejű adatokat tudjanak gyűjteni a földrengésekről, és egy új cikk, amelyet a „Bulletin of the Seismological Society of America” nevű folyóirat közölt, most talált is egy jobb eszközt a méréshez: a legmodernebb okostelefonokban található gyorsulásmérőt – írja a The Verge.

Ezek az úgynevezett MEMS gyorsulásmérők érzékenyek annyira, hogy beazonosítsák az ötös vagy annál erősebb magnitúdójú rengéseket, amelyek az epicentrum közelében jelentkeznek. Miután népszerű eszközökről van szó, a tudósok spekulációi alapján a jövő okostelefon modelljei használhatóak lennének egy „urbánus szeizmikus hálózat” kiépítésére, amelyben valós idejű geológiai adatokat lehetne továbbítani a hatóságoknak, amikor földrengés keletkezik.

DSC08562_large_verge_medium_landscape

A szerzők ez alatt értik például a Stanford’s Quake-Catcher Network intézményét, amely szeizmografikus berendezéseket köt össze önkéntesek számítógépével egy hasonló hálózat létrehozása érdekében. Az okostelefonok gyorsulásmérőinek használata azonban olcsóbb és egyszerűbb lenne az extrém környezetekben is. A szenzort viszont érzékenyebbé kell tenni, mielőtt terepen is bevetik, ám a szerzők szerint, amint a technológia eljut erre a szintre, az okostelefon gyorsulásmérője lehet a tökéletes földrengéskutató eszköz. Az egyik kutató így fogalmazott: „… már az elejétől kezdve úgy tűnt, hogy ez a technológia minden követelménynek megfelel, amelyek révén a földrengések monitorozhatóak – különösen extrém környezetekben, például vulkánok közelében és víz alatti területeken.”