Annak ellenére, hogy a legtöbb platformon 13 éves kor alatt nem lehet regisztrálni, már egészen ötéves kortól használják a gyerekek a közösségi oldalakat- írja a BBC az Ofcom médiafogyasztási szokásokkal foglalkozó tanulmányára hivatkozva. 

Az 5-7 éves gyermekek szüleinek harmada árulta el, hogy gyermekének van közösségi média profilja. A 8-11 évesek körében a legnépszerűbb platform a TikTok volt, minden harmadik gyereknek van fiókja.  

A TikTok szóvivője újra felhívta a szülők figyelmét is, hogy a platform szigorúan 13 éven felülieknek szól, illetve elmondta, mi mindent próbálnak megtenni, hogy már regisztrációkor kiszűrjék a túl fiatal felhasználókat. Pedig a jelentés szerint már egészen piciként beszippantja a gyerekeket az alkalmazás, a kutatásuk adatai szerint a 3-4 évesek 16 százaléka néz a platformon videókat, illetve az sem ritka, hogy szülő mutat nekik videókat a saját profiljából. 

Sok gyerek hamis fiókokat készít, hogy például az instagramot tudja használni, és ezt a szülei sem tudják, hiszen eleve az a cél, hogy eltitkolja előlük. A megkérdezett nyolc-tizenegy évesek közül minden harmadikból kettő több fiókot vagy profilt használt a közösségi médiában. A felmérés azt is kimutatta, hogy minden ötödik 12-17 éves gyermek inkognitómódban internetezett, vagy törölte böngészési előzményeit, hogy a szüleinek nehezebb legyen ellenőrizni, miket nézett meg. 

Bár egy új törvényjavaslat megpróbálná megakadályozni, hogy 18 éven aluliak pornót találjanak az interneten, a kutatásból az is kiderült, hogy többségük pontosan tisztában van, hogyan lehet az életkorra vonatkozó ellenőrzéseket kijátszani vagy a szülői felügyelet funkciót megkerülni, és jelentős részük sokkal jobban ért az informatikához mint a szüleik. 

A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy a gyerekek sok pozitív élményt szereztek az interneten. A jelentős aggodalmak ellenére a 13-17 évesek 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az internet jót tesz a mentális egészségének. A 12-17 évesek körében ez az arány közel 75 százalékos volt, és 10 százalék mondta azt, hogy kifejezetten árt a mentális egészségének az online világ. A kutatás egyik meglepő statisztikája, hogy kifejezetten sok fiatal válaszolta azt, hogy meglehetősen szkeptikus azzal kapcsolatban, amit az interneten lát. De túlságosan magabiztosak abban, hogy el tudják dönteni, kinek lehet hinni, és kinek nem, miközben a 12-17 éves korosztályból csak minden tizedik tudta eltalálni, hogy valódi vagy hamis tartalmat lát. 

Az pedig a Be Social kutatásából is kiderült, hogy a magyar fiatalok is előszeretettel használják a közösségi oldalakat, és kifejezetten sokat találkoznak a zaklatással vagy azzal, hogy szexuális tartalmú képeket kapnak vagy kérnek tőlük. 

Forrás: BBC