60 olyan kutató is a Facebook gyűlöletbeszédére hívta fel a figyelmet, akik Mark Zuckerberg alapítványától kapnak ösztöndíjat. Azt kérték Zuckerbergtől, hogy tartsa féken a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, köztük Donald Trump amerikai elnök bejegyzéseit is. 

Az egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós úgy véli, hogy az amerikai elnök is hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket tesz közzé a közösségi média oldalain. Arra kérik Zuckerberget, hogy fontolja meg szigorúbb politika bevezetését a gyűlöletkeltő bejegyzések visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne a mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók arra bátorítják Zuckerberget, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon.

A kezdeményezést eddig 160 ember írta alá, ebből többen  Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan által létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés nevű alapítványtól kap ösztöndíjat a kutatásaikhoz. Az AP hírügynökség megkereste az ügyben a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, de nem kapott választ a kérdéseire. 

Zuckerberg pénteken egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelezte: az óriásvállalat felülvizsgálja eddigi politikáját, különösen, ami az erőszakos fenyegetésekre és a választás befolyásolására irányuló bejegyzéseket illeti”. Hozzáfűzte, hogy ugyan áttekintik ezeket a dolgokat, de nem biztos, hogy minden téren változást vezetnek be.

Forrás: MTI