Miután a világ nagy részén az emberek nem igazán vannak megelégedve az egészségügyi szolgáltatásokkal, egyre több olyan startup jön létre, melyek az orvosokat és pácienseket próbálják összekötni a lehető leghatékonyabb módon. A svéd egészségügyi alkalmazás, a KRY viszont most könnyen lehet vezető szerepű, miután 6,1 millió dollárnyi (1,65 milliárd Ft) befektetést gyűjtött össze a londoni és San Fransiscói Index Ventures-től, a stockholmi Creandumtól és a berlini Project A-tól.

KRY

Az app segsítségével a páciensek videón keresztül beszélhetnek egészségügyi szakemberekkel. A KRY egyelőre csak Svédországban működik, ám a tervek szerint hamarosan nemzetközileg is elérhető lesz. 2015-ös indulása óta az alkalmazást 30.000 svéd felhasználó használta.

A KRY-t használva a páciensnek először egy dátumot kell kiválasztania, mikor beszélni kíván a szakértővel, illetve az app segítségével meg kell adnia a tüneteket. Ezek után kap egy linket, melyen keresztül részt vehet a maximum 15 perces tanácsadáson, ami után a szakértő adhat receptet a beteg számára, de tovább is irányíthatja egy specialistához. Az app fejlesztői szerint a fizikai vizsgálat általában amúgy sem szükséges, így miért ne lehetne szóban, interneten megoldani az orvosi vizsgálatot.

Egy 15 perces tanácsadás költsége 9500 Ft körül mozog (299 svéd korona), mely hasonló az amerikai Dr on Demand és az angliai Babylon áraihoz..

A KRY-t még 2014-ben alapította Johannes Schildt, Fredrik Jung-Abbou, Josefin Landgård és Joachim Hedenius. A New York-ki kutatóóközpont, a CB felmérése szerint a digitális egészsgügyi startupok 2016 első negyedévében 2 milliárd dollárnyi támogatást gyűjtöttek össze, ami az eddigi legnagyobb eredmény.

Forrás: TechChrunch