A Facebook kiadta a legfrissebb adatokat az összehangolt hamis tevékenységekről. Ezek azok a befolyásolási szándékkal indított összehangolt műveletek, amik ellen a különböző államok kormányzatai mellett a civil szféra és az ipari szereplők is próbálnak harcolni. 

A Facebook ezt úgy határozza meg, hogy: “stratégiai cél érdekében folytatott nyilvános vita manipulálására vagy korrupciójára irányuló összehangolt erőfeszítés”. Ennek érdekében koordinált hálózatok, mellett létező csoportok hálózataira, oldalakra és személyekre támaszkodnak, hogy a hamis információkat és a manipulálásra alkalmas bejegyzéseket minél több ember részére eljuttassák. A Facebook 2017 és 2020 között 150 ilyen hálózatot számolt fel és távolított el. 

Ebből 27 hálózat volt Oroszországhoz köthető, 23 Iránhoz kapcsolódott. Mianmarhoz és az Egyesült Államokhoz kilenc kapcsolódott. A Facebook azt állítja a jelentésben, hogy Oroszország hálózatai közül 15 mögött a hírhedt Internetes Kutatási Ügynökség és annak állítólagos igazgatója, Evgeny Prigozhin állt. Orosz hírszerző szolgálatok pedig négy hálózathoz köthetőek, további kettő pedig médiaszolgáltatóhoz. A befolyásolási műveletek fő célpontja pedig az Egyesült Államok volt, de az Egyesült Királyságot is támadták ilyen kísérletekkel. De az országon belülről jövő befolyásolási kísérletek is gondot okoznak, ez történt például Mianmar és az Egyesült Államokhoz köthető lekapcsolt hálózatoknál. 

Forrás: Statista