A Facebook egy újabb mérföldkövet ért el a számítógépes vizionálás és mintafelismerés tekintetében a „DeepFace” nevű algoritmusával, amely 97,25%-os pontossággal képes egy arcot azonosítani egy tömegben. Ez egy igen jó eredmény, tekintve az átlagos emberi képességet (97,5%-os pontosság) az arcok felismerését illetően – írja a TechCrunch.

A Facebook kutatói megtalálták a módját, hogy 3D modelleket készítsenek a fotókon szereplő arcokból, amelyeket aztán megforgatva ugyanazt az arcot kapják, különböző szögekből rögzítve is. A múltban a számítógépes arcfelismerés könnyen megzavarható volt akár csak annyival is, hogy az illető egy picit megdöntötte a fejét valamelyik irányban.

deepface3

A Facebook DeepFace algoritmusa akár 4000 személyt tud azonosítani jelenlegi verziójában – ezt az eddig megvizsgált több, mint 4 millió egyedi kép adatbázisa alapján állítják. Elméletileg ez bővíthető lenne további munkával, majd alkalmazható is a közösségi hálóra magára, ami hasznos is lenne, amennyiben a Facebook automatizálni szeretné a kapcsolatok azonosításának folyamatát és olyan analitikai mágiát akarna végrehajtani, mint például meghatározni, kivel készült a legtöbb fotód, manuális bejelölés nélkül.

Eddig ezt a projektet akadémiai érdemként tolták előre, az eredményeket is ennek megfelelően publikálták egy kutatási anyagban, a továbbiakat pedig a „Computer Vision and Pattern Recognition” konferencián Columbusban, Ohió államban, júniusban teszik közzé. Minden bizonnyal óriási potenciál rejtőzik a jövőbeli applikációban, nem csak a Facebook számára, de a szakterület későbbi fejlődése szempontjából is.