Fennállásának egyik legnehezebb hetén van túl a Facebook, miután múlt héten kiderült, hogy a közösségi média óriás már évek óta tudott a Cambridge Analytica botrány miatt felszínre került visszaélésekről. Azóta a világszerte végigsöprő #deletefacebook kampánynak köszönhetően már több ismert ember is felszólalt a Facebook ellen, és törölte személyes vagy céges profilját az oldalról. Ilyen volt:

  • Elon Musk, aki a Tesla és a Space X Facebook oldalát is törölte a közösségi óriásról,
  • a brit Massive Attack együttes,
  • Brian Acton a WhatsApp alapítója, aki korábban eladta a Facebooknak az alkalmazást.

Túllőttek volna a célon a Facebook kritikák?!

Másik oldalról viszont, egyre többen túlzónak találják a kritikát, hiszen a Facebookon túl számos másik cég is napi szinten nyomon követi személyes adatainkat és pénzügyeinket. Ilyenek például a hitelkártyacégek, akik rengeteg információval rendelkeznek a vásárlókról: hová mennek, pontosan hol vásárolnak és milyen érdeklődési körük van.

De a szupermarketek és benzinkutak hűségprogramjai is hasonló elven működnek, ahol a fogyasztó minden információt átad magáról a vállalatoknak. Nem beszélve a Google-ról, a Facebook legnagyobb ellenlábasáról – már ami az adatok marketingszerű felhasználását illeti.

Vége lenne a Facebooknak? Aligha. Bár minden kétséget kizárólag fel kell fognia a cég vezetésének, hogy még a korábbinál is nagyobb morális és jogi felelősséggel tartoznak a felhasználók és a társadalom irányába. Mark Zuckerberget elnézve azonban, képes lesz a vállalat gyorsan felnőni a feladathoz.

Elon Musk fellépése sem maga Facebook Inc, hanem a Facebook platform ellen szólt, hiszen Instagram fiókjait továbbra is fenntartja, ami szerinte “elég független”.

Forrás: Social Media Today