Pápua Új-Guinea kormánya kedden jelentette be, hogy egy teljes hónapra elérhetetlenné teszik a Facebookot az ország lakói számára, méghozzá azért, hogy tanulmányozhassák a közösségi oldal az országra gyakorolt hatását, illetve hogy eltávolítsák a rendszerben fellelhető hamis felhasználókat – jelentette be Sam Basil, az állam kommunikációs minisztere.

A helyi kormányzat szerint az oldal leállításával lehetőség nyílik, hogy az elemzők behatóan tanulmányozzák a lakosok felhasználási szokásait, illetve saját bevallásuk szerint a leállás alatt ki akarják szűrni a hamis profilokat, az álhírek terjesztőit és a pornográf tartalmakat – ugyanakkor a miniszter arra nem tért ki részletesen, hogy ezt pontosan milyen módon tervezik.

Sam Basil szerint a kormány a fent említett kutatás eredményinek függvényében még azt is megvizsgálja, hogy milyen hatással lenne az országukra a legnagyobb közösségi oldal végleges letiltása. A miniszter szerint a hatóságok már azt is fontolóra vették, hogy a szigetország saját közösségi oldalt hozzon létre az állampolgárai számára.

Pápua Új-Guinea fellépése a Facebook ellen meglehetősen drasztikus, ugyanakkor egyáltalán nem meglepő, hiszen az elmúlt hónapokban számos más ország is bírálta a legnagyobb közösségi oldalt, köszönhetően a cég eddigi legnagyobb adatkezelési botrányának, aminek keretében a Cambridge Analytica nevű elemzőcég a Facebookról szerzett adatokkal manipulálta felhasználók millióit a legutóbbi amerikai elnökválasztás során.

Mark Zuckerbergnek még az amerikai szenátus és az Európai Parlament előtt is megjelent, hogy választ adjon a politikusok kérdéseire, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a botrány üzleti szempontból nem ártott komolyabban a legnagyobb közösségi oldalnak.

Forrás: The Verge