Szépségversenyt nem fognak nyerni, de egy kínai cég rájött, hogyan lehet praktikus otthonokat nyomtatni hulladékanyagból – mindezt pedig egy hagyományos építkezés költségeinek feléért – írja a FastCoExist.com.

Manapság a 3D nyomtatott dolgok kezdenek megszokottá válni – szervek, csontok és most házak. Úgy tűnik, lassan nincs semmi, amit nem állíthatnánk elő valami másból.

3029596-slide-3d-printers-house-winsun-xinhua-3dprinterplans-ma-yihe-3d-printed-houses-3d-printing-3d-design-china

A legutóbbi házépítő projektet a Sanghajban működő Winsun cég viszi. Nemrég bemutatták, hogy egy 22 láb magas nyomtató, amely nagyjából 5 ezer dollárt ér, hogyan tud teljes falakat felhúzni percek alatt cement és üvegszálas szövet kombinációjával. Állításuk szerint az egész kihozható egy hagyományos építkezés árának feléért, írja a Wall Street Journal.

Ami pedig még lenyűgözőbb, hogy a felhasznált anyagok egy részét régi épületekből és ipari hulladékokból hasznosították újra. A Windsun azt tervezi, hogy körülbelül 100 ilyen építményt húz még fel Kínában, hogy feldolgozza a hulladékot és az új házakban hasznosítsa.

Az eredmény nem fog építészeti díjat nyerni és nem is olyan elegáns, mint például a University of Southern California professzoráé (Bekrokh Khoshnevis), aki népszerűvé tette a 3D nyomtatott otthon ötletét vagy például ezek a furcsa holland fejlesztések. Ám akárhogy is nézzük, tetőt ad az emberek feje felé. És ez az elsődleges szempont.