Az Alphabet Google beleegyezett egy per megegyezéses rendezésébe, amelyben azt állítják, hogy a cég titokban nyomon követte emberek millióinak internethasználatát, olyanokét is, akik úgy gondolták, hogy privát böngészést végeznek.

A kaliforniai Yvonne Gonzalez Rogers oaklandi körzeti bíró csütörtökön felfüggesztette a javasolt csoportos kereset 2024. február 5-re tervezett tárgyalását, miután a Google és a fogyasztók ügyvédei közölték, hogy előzetes megegyezésre jutottak.

Az felperesek legalább 5 milliárd dollárt követeltek. Az egyezségi feltételeket nem hozták nyilvánosságra, de az ügyvédek elmondták, hogy közvetítés útján elfogadták a kötelező érvényű szerződési feltételeket, és várhatóan 2024. február 24-ig hivatalos megegyezést fognak benyújtani a bíróság jóváhagyására.

A felperesek azt állították, hogy a Google elemzői, cookie-jai és alkalmazásai lehetővé teszik a felhasználók nyomon követését még akkor is, ha a Google Chrome böngészőjét „Inkognitó” módra állítják, ami ugye privát böngészést jelent.

Azt mondták, hogy a Google-t „megszámlálhatatlan információhalmazhoz” jutott hozzá azáltal, hogy a cég megismerheti barátaikat, hobbijaikat, kedvenc ételeiket, vásárlási szokásaikat és a „potenciálisan kínos dolgokaikat” is.

A 2020-ban benyújtott per „milliókat érint” 2016. június 1. óta a Google-felhasználói közül, és felhasználónként legalább 5000 USD kártérítést követelt a szövetségi lehallgatási és kaliforniai adatvédelmi törvények megsértése miatt.

Forrás: Reuters