Utah kedden beperelte a TikTokot, azzal vádolva a platformot, hogy gyermekeknek árt azzal, hogy a fiatal felhasználók egészségtelenül sok időt töltenek rajta, függővé téve őket.

„Amit ezek a gyerekek (és szüleik) nem tudnak az, hogy a TikTok hazudik nekik az alkalmazás biztonságáról, és arra használja őket, hogy kényszeresen ellenőrizzék és nézzék az alkalmazást, függetlenül attól, hogy milyen szörnyű hatással van a mentális egészségükre, fizikai fejlődésükre, családjukra és társadalmi életükre”

– mondta Sean Reyes utahi főügyész bejelentésében.

Utah állam bíróságához benyújtott keresete szerint a videók nagy teljesítményű algoritmusokat és manipulatív tervezési jellemzőket használnak és e manipulációs taktikák eredménye az, hogy a fiatal fogyasztók ott ragadnak.

A ByteDance tulajdonában lévő TikTok, amelynek több mint 150 millió egyesült államokbeli felhasználója van, a keresetre válaszolva azt mondta, hogy biztosítékokkal rendelkezik a fiatalok számára, beleértve az automatikus 60 perces időkorlátot a 18 év alatti felhasználók számára, valamint a szülői felügyeletet a tinédzser fiókokhoz.

Reyes elmondta, hogy az állam vizsgálata folyamatban van, és a jövő héten bírósághoz fordul. Utah állam polgári jogi szankciókat, valamint olyan végzést kér, amely megtiltja a TikTok számára, hogy megsértse az állami törvényeket, amelyek megvédik a fogyasztókat a megtévesztő üzleti gyakorlatoktól.

Forrás: Reuters