Négyévente egyszer az országgyűlési választások kerülnek abszolút középpontba, szinte lehetetlen kikerülni, hogy ezzel kapcsolatos hírekkel, pláne kampányüzenetekkel találkozzunk. Sőt, mostanra már a közösségi média is igen aktív felületévé vált a kampányolásnak. Az április 8-i választáshoz közeledve most azt nézzük meg, hogy kik és hányféle módon próbálják arra ösztönözni a választópolgárokat, hogy éljenek a demokrácia adta lehetőségükkel – a politikai pártok kampányaival cikkünkben nem foglalkozunk.

„Emőkének ugyanúgy egy szavazata van, ahogy neked. Emőke szívesen dönt a te jövődről is” – hangzik el a Comedy Central által futtatott spot végén a kulcsüzenet. Ahogy az az Index.hu-nak adott interjúból kiderült, a csatorna azért forgatott le mindjárt két különböző, de azonos üzenettel rendelkező kisfilmet a választások előtt, mert általánosságban fontosnak tartja, hogy a társadalmat foglalkoztató kérdésekre reagáljon, pártpolitikától semlegesen.

Azt a film rendezője, Horváth Viktor is elismerte, hogy a két ismert humorista, Bödőcs Tibor és Kovács András Péter közreműködése sokat dobott a filmek szerethetőségén. A stáb a forgatáson kínosan ügyelt arra, hogy ne lehessen semmi olyat felfedezni a filmekben, amiről valamelyik pártra asszociálhatnánk. Hogy az üzenet átment-e, az majd április 8. után kiderül – a Facebookon elérhető számadatok azért arra utalnak, hogy a filmek felkapottá váltak és jól vették őket az emberek. A két spot együttesen 3,7 millió(!) megtekintéssel és 61 ezer megosztással rendelkezik.

A választás előtti utolsó napokra pedig a két főszereplő, Emőke és Gábor egy-egy jellemzőjét kiemelve még rövidebb videókat töltött fel a Comedy Central a Facebook oldalára, ezúttal már a stand uposok nélkül.

Nem a Comedy Central az egyetlen tematikus csatorna, amely bár távolról sem foglalkozik politikával, a választáson való részvételre buzdít. A Sport 1 is készített spotokat, ők a csatornán megforduló ismert embereket kérték fel, hogy mondják el néhány mondatban, miért tartják fontosnak a választáson való részvételt. Így például a pókerkommentátorként is elismert Korda György is feltűnik az egyik videóban.

Kampányt indítottak a „A Nem az Nem / Nem Tehetsz Róla Tehetsz Ellene” blog szerzői a Facebookon és az Instagramon, azt kérve követőiktől, hogy készítsenek egy képet magukról, amin valamilyen formában megjelenítik a „Szavazok” feliratot is, és lássák el a #szavazok hashtaggel. A csatlakozók egyre gyűlnek, nem is csak a nők táborából, mert a nőnap alkalmából, „nőügyekről” forgatott kisfilmjében huszárként is megismert énekes, Linczényi Márkó is kitett egy #szavazok posztot a Facebook oldalára.

De arra is van lehetőség, hogy a saját ismeretségi körünkben jelezzük, hogy fontos számunkra a választás: a Facebookon egyedi profilképkeretet állíthatunk be, amin szerepelhet a „Szavazok a jövőmről” vagy a „Választás 2018” felirat akár. Nem muszáj Photoshop-bajnoknak lennünk, hogy ilyen egyedi képkeretet gyártsunk, mások már megtették helyettünk, elég csak kiválasztani a nekünk tetszőt innen.