A YikYak nem tartozik a legnépszerűbb közösségi oldalak közé, de egyre többek érdeklődését felkelti, mivel teljes anonimitást ígér. Mint kiderült ez azonban mégsem sikerült túl jól, ugyanis a bejegyzésekből visszafejthető a felhasználó pontos tartózkodási helye. Vagyis nem csak hozzávetőlegesen mondja meg, hogy melyik városban található az illető, ami egyébként szintén nem túl jó, hanem pontos tartózkodási helyet közül, ami kifejezetten katasztrofális. 

A YikYak egy üzenetküldő alkalmazás, amit leginkább főiskolai campusokban használnak. 2013-ban indultak, 2017-ben zárták be őket amiatt, mert többségében zaklatásra és online bántalmazásra használták a platformot, vagy bombariadókat jelentettek a segítségével. Aztán tavaly visszatértek új felhasználási szabályokkal, de hamar kiderült, hogy az oldal szellemisége olyan nagyon nem változott meg. 

Közben David Teather informatikai hallgató kíváncsiságból megnézte, milyen adatokhoz fér hozzá az oldal, ehhez pedig csak ingyenesen, bárki számára elérhető kódokat használt, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a rendszer elküldi számára a bejegyzések íróinak egészen pontos koordináta-adatait, amiből ki lehet következtetni, hogy valószínűleg hol lakik, vagy hova jár iskolába, hol dolgozik, így gyorsan be is lehet azonosítani a felhasználót, vagy lehetőséget ad arra, hogy ne csak online, de a valódi életben is zaklassa, kövesse valaki. 

A YikYak közleményében azt mondta, hogy kiadtak egy frissítést, ami ezt a problémát megoldja. 

Forrás: Vice