Már egy ideje él a Finstagram-őrület, melynek lényege, hogy egyre több fiatal hoz létre titkos, privát fiókot, ahol valódi énjét mutatja meg, illetve ahol csak legközelebbi ismerőseit – és nem szüleit – követi, illetve engedi be követői közé.

De miért is jó a finstagram és mit mutat meg társadalmunkról? A The Verge két munkatársa Taylor Lorenzzel, a Daily Beast riporterével beszélgetett a finstagramról. Az interjúból szemezgettünk.

  • A finsta egyfajta safe space a fiatalok számára, ahol valóban önmaguk lehetnek és nem kell életüknek egy hamiskás, mű oldalát mutatniuk – vagyis itt nincs helye a tökéletes szelfiknek, a kávés képeknek és a romantikus olvasós beállításoknak. Emellett ide felkerülhetnek olyan képek is, amik valóban csak a szűk baráti társaság számára felvállalhatók – előnytelen buliképek vagy egy átbulizott este akár kínosabb emlékei.
  • Vagyis a finsta jelenség tökéletesen mutatja meg, hogy a fiatalok valóban egy alternatív képet festenek magukról közösségi média profiljaikon, ami ha a valóságtól nem is állhat annyira távol, az őszinteségtől mindenképpen.
  • Rengeteg social media felület rengeteg személyiséget szült az emberek számára. Máshogy viselkedünk Facebookon, LinkedInen, Snapchaten és persze az Instagramon. A finsta profil viszont talán a legvalósabb képet mutathatja meg felhasználójáról.
  • A finstán nincs törekvés a minél több követő összegyűjtésére és a lehető legjobb hashtag használatára. Lényege, hogy egy baráti társaság tagjai követhessék egymást.
  • Ez mindenképpen nem csak a tartalom minősége és jellege miatt fontos, hanem jó megoldás az Instagram algoritmusára is. Ha csak 20 profilt követünk, biztosan nem maradunk le semmiről.
  • Kaitlyn szerint a finsta jelenséggel az Instagram is tisztában van, hiszen láthatják, hogy egy ember több fiókot is vezet. Hogy örülnek-e neki? Kérdéses. Annyi biztos, hogy több fiókkal több helyre tudnak elérni a hirdetések, ráadásul egy finsta fiók jobb target lehetőségeket biztosít, hiszen a felhasználó legőszintébb oldalát mutatja meg.
  • Ezen felül az Instagram érdekében is áll, hogy fejlődjön, ez pedig úgy érhető el, ha minél több lehetőséget adnak arra, hogy az ember megmutathassa a személyiségét. Ez pedig sokszor könnyebben oldható meg egy finsta fiókkal, mely az őszinte magja a nagyközönség előtt nyitott fiókkal.
  • A finsta ezen felül sokkal naplószerűbb felületet biztosít, hiszen életed minden pici mozzanatát naplózhatod, ami számodra és barátaid számára érdekes lehet. Nem kell törődni azzal, hogy a lefotózott iskolai ebéd valóban érdekes-e a több ezer felhasználó számára.
  • A finsta lényege, hogy ne fedezzen fel a külvilág. Csak magadnak és a legszűkebb baráti körnek mutasd meg az igazi énedet.

Nem csoda, hogy a tinik saját platformokat építenek a platformokon belül – hiszen átlagban napi három órán át tartózkodnak a közösségi médián.

A finstagram akárhogy is nézzük, valahol pozitív példa. A közösségi médiának alapvetően vannak pozitív hatásai a fiatalokra.

Egy nyílt Instagram-fiók is sokat elárulhat felhasználójáról. Akár azt is, hogy depresszióban szenved.

 

Forrás: The Verge