Köszönhetően annak, hogy egyre több fogyasztó oszt meg képeket és videókat online, a kereskedők is új vagy jobb módszereket találhatnak a potenciális vásárlók elköteleződésének kialakítására – írja a Practical Ecommerce.

Idén az USA-ben élő, internetkapcsolattal rendelkező felnőttek 54 százaléka posztolt saját képet vagy videót a világhálón – általában mobil eszköz használatával, mint az iPhone vagy az iPad. Mindezt a Pew Internet & American Life Project felmérésből derült ki.

„A fotók és videók megosztása textúrát, játékot és drámát ad az emberek interakcióihoz a közösségi hálózataikban” – mondta a tanulmány szerzője, Maeve Duggan. „A képek speciális szögből dokumentálják az életet, akár apró pillanatokhoz kapcsolódnak, személyes mérföldkövekhez, akár nagy hírekhez és eseményekhez. A mobil kapcsolat ezeket a vizuális elemeket megszámlálhatatlan életutakká tette, valós időben. Mindez pedig összead egy új, kollektív digitális albumot a történetmesélés és a társadalmi kapcsolatépítés friss formáival.”

Létrehozó és kurátor

A Pew riport, amely 2013 október elején nagyjából 1000 amerikai felnőttel készített kérdőíves vizsgálatot, két viselkedési típust írt le, ami a fotók és a videók megosztását illeti: létrehozói és kurátori.

Előbbiek maguk készítenek fotókat és rövid videókat az okostelefonjukkal vagy kamerával, majd megosztják azokat akár több közösségi hálózatban is, beleértve a Facebookot, az Instagramot, a Vine-t, a Snapchatet, a Pinterestet, a Twittert, más weboldalakat és blogokat.

A kurátorok ezeket találják és osztják meg, így hatékonyan újra elosztják a tartalmat egy még nagyobb közönség számára. Az amerikai felnőtt internet felhasználók körülbelül 47 százaléka viselkedik kurátorként a Pew kutatás szerint.

62 százalékuk már volt létrehozó vagy kurátor, s ez növekedésnek számít a tavalyi 56 százalékról. Illetve 40 százalék létrehozó és kurátor is a Pew kutatás szerint.

Talán nem meglepő, hogy a 18-29 év közöttiek hajlamosabbak voltak fotókat (79%), illetve videókat készíteni (48%), valamint megosztani mások videóit (56%) vagy képeit (61%). Közel 59 százaléka a felnőtteknek a 30-49-es korosztályban szintén létrehozott már videót vagy fotó tartalmat, és nagyjából 54 százalékuk már volt kurátor.

A nők emellett gyakrabban viselkednek létrehozóként és kurátorként, mint a férfiak, de a szakadék kisebb a tartalom előállítását illetően. És bár a fotó-és videómegosztás már régóta online kedvenc, a mobil eszközök mindenhol történő felbukkanása jelentősen könnyebbé tette ezt.

Potenciális marketing lehetőségek

Az online kereskedők felhasználhatják ezeket a létrehozói és kurátori viselkedéseket, hogy kapcsolatba lépjenek a potenciális vásárlókkal. Fókuszálhatnak arra, hogy maguk is hozzájárulnak a fotó-és videómegosztó közösséghez és segítőkész eszközöket és lehetőségeket biztosítanak, amely erősíti a vásárlói hajlamot a tagjaiban.

A közösségi média marketing kontextusában az üzletek talán kevésbé akarnak fókuszálni a termékek eladására, mint a kapcsolatépítés ösztönzésére. Példaként vegyük a GORUCK, egy speciális, hátizsákokat készítő és értékesítő cég Facebook oldalát. Bár sok kép a termékeiket mutatja be, az idővonaluk tele van információval az üzlet katonai ihletésű képzéseivel, beleértve az ezekben már résztvevők képeit. Ezek az események segítenek a cégnek a vásárlói kapcsolatok kiépítésében.

103113-goruck-570x378

Másik példaként hozható egy többcsatornás kiskereskedő, amely egy blog bejegyzést publikált az Amerikai Rák Szövetség „No Shave November” (november borotválkozás nélkül) nevű programjának támogatásaként. Ennek célja a prosztata-és hererák betegségekkel kapcsolatos tudatosság növelése. A poszt tartalmazta egy Instagram felhasználó képsorozatát, aki gyakran változtatja az arcszőrzete kinézetét. A szakállas férfi nem ismerte a kereskedőt, amíg a marketing részleg kapcsolatba nem lépett vele és engedélyt kért a képek felhasználásához. Abban viszont biztosak lehettek, hogy csinált egy kishírverést az üzletnek, miután az megosztotta a fotóit.

103113-beard-570x339

Lehetnek marketing lehetőségek a videók és fotók készítésére és válogatására való ösztönzésben is.

Képzeljünk el egy online kereskedőt, amely olyan ingyenes alkalmazást ajánl, ami bármely képet szépia tónusú vadnyugati fotóvá alakít át. Az eszköz nem lenne borzasztóan bonyolult vagy drága, de mindenképpen szórakoztató lehetne ennek az elképzelt kereskedőnek a fogyasztókkal való interakció. Az applikációval készült képeket pedig fel lehetne tölteni Facebookra, Instagramra vagy egy hasonló felületre.

A hasonló példák sora még hosszan folytatható, de ami a fontos, hogy mind illusztrálják azokat az alapvető és nyilvánvaló módszereket, amelyek segítségével a kereskedők kihasználhatják a megnövekedett fotó-és videómegosztási kedvet, hogy elköteleződésre bírják a vevőket.