Nem volt még ember a történelem során, aki szarkazmus nélkül a hangjában azt mondta volna, „Imádok PowerPoint előadásokat tartani”. A Presefy, egy négyfős finn csapat most az Interwebs hatalom kihasználásával kevésbé fájdalmassá varázsolta a prezentálás mechanizmusát és leszámolt néhány klasszikus problémával – írja a TechCrunch.

Az élvezhető prezentálás magas művészetét ismerők tudják, hogy a közönség bevonása, figyelmének felkeltése érdekében az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy jó messzire állunk a számítógéptől. Elvégre a közönségedhez akarsz beszélni, nem a laptopodhoz. Ez azt jelenti, hogy távirányítót kell használnod.

Ezzel azonban be is léptünk a fájdalom világába. Vagy éppen kénytelen vagy valaki más laptopját használni az utolsó pillanatban? Jobb, ha kerítesz egy kompatibilis pendrive-ot, ami talán nem fog robbanni. Esetleg elfelejtetted kicserélni az elemeket is? Akkor reméljük, nem akartál három diánál többet megmutatni egyébként sem…

A Presefy azt akarja, hogy ne a távirányítót nyomkodd, hanem inkább az okostelefonodat. Ám van egy csavar a dologban: mivel böngészőalapú, semmilyen speciális illesztőprogram vagy alkalmazás nem szükséges hozzá.

Így működik:

  • Létrehozod a Presefy fiókodat, majd feltöltöd a prezentációdat a számítógépedről.
  • A Presefy oldalát betöltöd a telefonodon, bejelentkezel és a Lejátszás („Play”) gombra nyomsz a mellett a prezentáció mellett, amelyet meg szeretnél mutatni.
  • Bármely kivetítőhöz csatlakoztatott számítógéppel megjeleníthető a csatornád egyedi URL-je (pl. http://www.presefy.com/gregkumparak). A prezentáció ezután azonnal felugrik a képernyőn.
  • Ahogyan a mobilodon haladsz diáról diára a webes felületen, a képernyőn lévő slide-ok is ennek megfelelően reagálnak.

presentation

És még egy ügyes trükk: mivel az egész a weben fut, bárki követheti a laptopján is az előadásodat. Most már nem lehet gond az sem, ha a prezentáció készítője túl kicsi fontméretet állított be vagy olvashatatlan betűtípust használ. Az egyetemi professzorok a nélkül adhatnak előadást, hogy a hátsó sorban ülőknek szemüvegre lenne szüksége.

A Presefy jelenleg ingyenesen elérhető, bár a finn csapat dolgozik a „Pro” verzión is, amely további funkciókkal egészül majd ki: jelszóval védett és letölthető prezentációk, és annak lehetővé tétele, hogy a diák között a fő kijelző megzavarása nélkül lehessen váltani. A szolgáltatás egyelőre PowerPointtal és PDF dokumentumokkal működik, de a Presefy jelezte, hogy a további formátumok is hamarosan érkezni fognak.

Egy dologra kell ügyelni: mivel mindez a böngészőben történik, figyelj arra, hogy a terem, ahol prezentálsz, erős internet elérhetőséggel rendelkezik. Ez általában nem jelent gondot egy egyetemi előadóban vagy egy tárgyalóban. Egy tech konferencián azonban, ahol egyszerre 5000-en próbálnak netre csatlakozni, már gond lehet.