A Glasses. com egy új módszert talált ki a napszemüvegek próbálására, ami közben valójában nincs is szükség arra, hogy tényleg felpróbáljuk azokat. A 3D virtuális technológiával az applikáció tulajdonképpen felépíti az arcunkat háromdimenziósan és ezen a virtuális arcon jeleníti meg a szemüvegeket. Elég realisztikus ahhoz, hogy a végén tömérdek napszemüveg próbálgatásával üsd el az időt anélkül, hogy betennéd a lábad a boltba – írja a VentureBeat.

A technológia egy augmentált valóság alkalmazás, de realisztikus stílussal, amely egyszerűbbé teszi a vásárlás folyamatát, hiszen gyorsan több száz szemüveget próbálhatunk fel és találhatjuk meg azt, amely igazán illik az arcunkhoz. A Glasses.com „3D Fit” nevű applikáció maga is javasol szemüvegeket nekünk és a képeket a barátainkkal is megoszthatjuk, hogy segítsenek a döntésben. Az alkalmazás iPad-en lesz elérhető májusban és nem sokkal utána iPhone-on is.

glasses-app

A VentureBeatnek nyilatkozó Jonathan Coon, aki a Glasses.com-ot létrehozó 1-800 Contacts nevű cég vezérigazgatója, elmondta, hogy tulajdonképpen több speciális effektet merítettek Hollywoodból, mint amennyit a kiterjesztett valóságélmény technológiájából.

Az applikáció használatakor az arcról egy képsorozat készül, hiszen az iPad kamerája minden lehetséges szögből beszkenneli az arcot, amelyet aztán egy 3D megjelenítésben fűz össze, relatíve rövid idő alatt. Ezután játszhatunk a virtuális arcunkkal, bármerre forgathatjuk és megnézhetjük, hogyan mutat a profilunk. És természetesen „felpróbálhatjuk” a különböző szemüvegeket is, egyszerre összesen négyet.

Az alábbi képen látható Coon egy ideje már dédelgette ennek az alkalmazásnak az ötletét, de a technológia korábban nem volt elég fejlett az elkészítéséhez. Az applikáció az OpenGLES grafikus szabványra épít, amely lehetővé teszi, hogy egy alkalmazás egy eszköz 3D grafikus processzorait használja egy kép megalkotásához, a központi feldolgozó egység helyett.

jonathan-coon

Az alkalmazás felépítésekor annyira ügyeltek a részletekre, hogy még a szemüvegek árnyéka is látható az arcokon. Ha mozgatjuk a szemüveget, az árnyék is mozog vele. A szemüvegeket fel-le mozgathatjuk az orrunkon és megnézhetjük, hogyan néznek ki oldalról. Sőt, zoomolni is tudunk rájuk.

Az innováció a Glasses.com-tól származik, amely az 1-800 Contacts egyik divíziója, amit a WellPoint egészségbiztosító vásárolt fel nagyjából 900 millió dollárért. Az 1-800 Contacts 750 alkalmazottat foglalkoztat és a tervek szerint valamikor idén az Android és web alkalmazások is megérkeznek.

Mindez elég jól hangzik egy olyan üzlet esetében, amely még Coon kollégiumi szobájában indult el 1992-ben a Brigham Young University intézményében. Előrelátó volt és már 1997-ben megvásárolta a contacts.com web domaint, és így tett a glasses.com-mal is 1999-ben.

glasses-app-2

„Azelőtt sosem éreztük, hogy elérhető volt a technológia egészen addig, amíg nem láttuk a Photosynth [a Microsoft 3D képszintézis alkalmazása] működését 2007-ben. Ezzel a technológiával 3D panorámafotókat lehet készíteni és újraalkotni olyan képeket, mint a Notre Dame katedrálisa 3D-ben. Tudtam, hogy egy nap ezt szemüvegekkel is meg lehet majd csinálni” – mondta Coon.

Az iPad a kész képet Wi-Fi, 3G vagy 4G kapcsolaton keresztül küldi az adatközpontba. Ott feldolgozzák ezeket és a 3D-s megjelenítést visszaküldik az iPad-re. Ez körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe. Amint beszkennelted az arcodat, egyszerűen felpróbálhatsz új szemüvegeket.

Coon nemrég bemutatta a technológiát egy TED konferencián is, ahol azonban senki sem a bonyolult 3D alkalmazás létrehozásáról kérdezte. Az applikációt próbálgató közönség tagjai mind arra voltak kíváncsiak: „Nekem melyik szemüveg áll a legjobban?”