Sokan lelkesen posztolják, de hidd el, semmilyen hatása sem lesz.

„2016. Január-tól nem adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum).” Láttad már idén ezt a szöveged az egyik ismerősödnél a Facebookon? Ha igen, és volt is egy olyan érzésed, hogy ezt már olvastad valahol, akkor ne töprengj sokat, eláruljuk, hogy egészen pontosan ez a szöveg volt a sláger 2015-ben is (természetesen a megfelelő évszámmal).

Nos, a helyzet igazából az, hogy semmit sem ér ez a kiírás. Nemhogy nem jut el a Facebook illetékeseihez, de tulajdonképpen annyit ér, mintha a Magyarországra érkező holland turisták átadnának a repülőtéren a magyar hatóságoknak egy A/4-es, kézzel írt lapot, hogy rájuk nem vonatkoznak az itteni törvények. De miért is?

dreamstime_s_13679904

Azzal, hogy valaki regisztrált a Facebookra, el kellett fogadnia a felhasználási feltételeket – ezt ide kattintva újra elolvashatod, és ha olyat találsz benne, ami számodra vállalhatatlan, akkor érdemes törölni magad a közösségi oldalról. Viszont ha ezt elfogadtad, és használod is a Facebookot, akkor nem lehet mindenféle másolt és megosztott szöveggel felülírni a már elfogadott szabályokat.

Hasonló verzió egyébként már 2012-ben is futott angolul, a kiváltója minden bizonnyal az adatkezelési szabályzat egyes pontjait érintő változásokkal lehetett összefüggésben, ennek a részleteiről ide kattintva olvashatsz. Figyelem, ez egy 2012-es cikk, tehát vannak benne olyan információk is, amik mára már hatályukat vesztették!

Ha tényleg érdekelnek egyébként a Facebook adatkezelési szabályzata, hogy milyen jellegű adatokat gyűjtenek, hogy azokat mire használják fel, stb., akkor érdemes ide kattintanod és ezt elolvasnod.