Sokan talán már nem is emlékeznek rá, de volt olyan időszak, mikor a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon időrendi sorrendben látszódtak a posztok: a legújabbak voltak elől, és utánuk minden, ami korábban született. Ezt változtatták meg a különböző algoritmusok, amik manapság a háttérben igyekeznek eldönteni, hogy melyik bejegyzések lehetnek a legérdekesebbek számunkra.

Sokaknak ez nem tetszik, aminek rendszeresen hangot is adnak, amit a különböző szolgáltatások vagy meghallanak, vagy nem. Az Instagram lényegében ennek hatására vezette be az értesítést, ami jelzi, ha olyan posztokhoz értünk, amit korábban már láttunk, most pedig a Twitter tett egy hatalmas lépést, ugyanis az iOS-re elérhető alkalmazásukban elkezdték tesztelni azt a lehetőséget, hogy a felhasználók válthassanak az algoritmus vezérelt és a hagyományos, kronologikus posztmegjelenítés között.

Az új funkció egy csillagokkal jelölt gomb az app jobb felső sarkában, amit lenyomva bárki bármikor válthat a két metódus között. A kérdés már csak az, hogy vajon hányan fognak élni ezzel a lehetőséggel, és milyen hatása lesz az elérésekre – utóbbit ugyanis a Twitter bizonyítottan képes volt növelni azzal, hogy az algoritmusok előrébb sorolták a népszerűbb, nagyobb érdeklődésre számot tevő bejegyzéseket.

Forrás: Social Media Today