Írország adatvédelmi hatósága rekord összegű, 405 millió eurós bírságot szabott ki az Instagram közösségi hálózattal szemben, miután vizsgálatot indítottak a gyermekek adatainak kezelésével kapcsolatban – közölte a felügyelő szervezet szóvivője. Az Instagram azt tervezi, hogy fellebbezni fog a bírság ellen – közölte a Meta Platforms Inc. szóvivője e-mailben.

A 2020-ban indult nyomozás a 13 és 17 év közötti gyermekkorú felhasználókra terjedt ki, akiknek engedélyezték az üzleti fiók működtetését, ami megkönnyítette a felhasználó telefonszámának és/vagy e-mail címének közzétételét.

„Múlt pénteken fogadtuk el végső határozatunkat, amely 405 millió eurós bírságot tartalmaz” – mondta az ír adatvédelmi biztos (DPC) szóvivője. A döntés részleteit a jövő héten teszik közzé – mondta.

Az Instagram több mint egy éve frissítette beállításait, és azóta új funkciókat adott ki a tizenévesek biztonságának és az információik titkosságának megőrzése érdekében – mondta a Meta szóvivője. Elmondta, hogy az Instagram nem ért egyet a bírság kiszámításával, és gondosan felülvizsgálja a döntést.

A DPC szabályozza a Facebookot, az Apple-t, a Google-t és más technológiai óriáscégeket az EU-s székhelyük írországi elhelyezkedése miatt. Több mint egy tucat vizsgálatot indított a Meta cégek ellen, köztük a Facebook és a WhatsApp ellen. Utóbbit tavaly rekordösszegű, 225 millió eurós bírsággal sújtották, mert 2018-ban nem felelt meg az EU adatszolgáltatási szabályainak.

Forrás: Reuters