Rekordösszegű, 1,2 milliárd euró bírságot kapott a Facebook anyavállalata, a Meta, miután a közösségi platform megsértette az Európai Unió adatvédelmi szabályait és egy korábbi uniós bírósági ítéletet követően folytatta az európai polgárok személyes adatainak továbbítását az Egyesült Államokba – derült ki a vállalat uniós működését felügyelő ír adatvédelmi bizottság hétfői közléséből.

Az ír adatvédelmi bizottság által kiszabott 1,2 milliárd euró bírság felülmúlta a korábbi uniós rekordot jelentő 746 millió eurós EU-s adatvédelmi bírságot, amelyet az Amazon.com kapott 2021-ben.

Az ír adatvédelmi bizottság (Data Protection Commission – DPC) szerint a Meta, amelynek európai központja Dublinban van, nem kezelte megfelelően „az érintettek alapvető jogait és szabadságát fenyegető kockázatokat”.

A döntés értelmében a Meta eddigi gyakorlata sérti az általános adatvédelmi rendelet szabályait (GDPR), ezért „ilyen körülmények között az adattovábbítást fel kell függeszteni”.

A DPC határozata szerint a Facebooknak öt hónapos átmeneti időszakot adnak, hogy „felfüggessze a személyes adatoknak az Egyesült Államokba irányuló jövőbeli továbbítását”, valamint hat hónapot adnak arra, hogy a Meta megszüntesse az európai polgárok személyes adatainak jogellenes feldolgozását és tárolását az Egyesült Államokban.

A hétfőn közzétett határozat azonban csak a Facebookra vonatkozik, a Meta által működtetett egyéb szolgáltatásokra, így az Instagramra és a WhatsAppra nem érvényes.

A Meta válaszul csalódottságát fejezte ki, a vállalat szerint az ítélet „hibás, indokolatlan volt, és veszélyes precedenst teremt számtalan más cég számára, amelyek az EU és az Egyesült Államok között adatokat továbbítanak”. A Meta fellebbezést tervez a határozat ellen – áll Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke és Jennifer Newstead, a vállalat jogi igazgatójának nyilatkozatában.

Forrás: MTI