A New York Times nemrég készített felméréséből kiderült, hogy a világon bejelentett 18,4 millió szexuális gyermekbántalmazásból 12 millió a Facebook Messengeren keresztül zajlik.

A Facebook természetesen próbálja irtani az ilyen jellegű kapcsolatfelvételeket, de mivel a másik vonalon pont az adatvédelmet erősítik, így saját maguknak állítanak akadályt a harcban. A titkosított, esetleg eltűnő üzenetekkel ugyanis a zaklatók is sötétben tudnak maradni, ha pedig nem titkosított, akkor a feltörésekkel szemben lesz jóval védtelenebb.

A Be Social egyébként még az év elején készített egy átfogó elemzést (pdf) a tinik internetezési szokásairól, amiben szintén kiderül, hogy több mint negyven százalékuk kap gyakran üzenetet idegenektől a Messengeren vagy Instagramon, de az összes megkérdezettből csupán 9.1 százalék válaszolta azt, hogy soha nem kapott még idegentől üzenetet.

Némileg ehhez kapcsolódik, hogy a megkérdezettek negyven százalékától kértek már erotikus jellegű fotót, hét százalékuk pedig küldött is, bár itt nem feltétlen zaklatással összefüggő üzenetekről van szó.